Izvor: B92, 29.Apr.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadićeva: Uskoro još dvoje sudija

Beograd -- Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić očekuje da će u najskorije vreme biti izabrano još dvoje sudija koje nedostaju sudu za rad u punom sastavu od 15 sudija.

Jednog sudiju treba da izabere Vrhovni kasacioni sud na predlog Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva, a drugog Skupština Srbije na predlog predsednika Republike, precizirala je Nenadićeva.

"Ja zaista očekujem da će se to desiti u što skorije vreme. To je nužno i neophodno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s obzirom na broj predmeta koji se nalaze pred Ustavnim sudom, kao i zbog toga što Ustavni sud, kao i svi drugi državni organi koji odlučuju o zaštiti ljudskih sloboda i prava, mora da vodi računa da svoje odluke donosi u primerenim rokovima, odnosno razumnomo roku" istakla je ona.

Prema njenim rečima, bilo bi krajnje licemerno da Ustavni sud utvrđuje da drugi organi povređuju pravo na suđenje u razumnomo roku, a da sam to čini.

Nenadićeva je ocenila da stupanje na dužnost još četiri sudije znači mnogo za Ustavni sud, pre svega što su sada u sudu prisustne sudije koje su birale sve tri grane vlasti - zakonodavna, izvršna i sudska.

Predsednica Ustavnog suda je podsetila da se pred tim sudom nalazi puno posla - oko 500 sporova iz domena normativne kontrole i oko 4.000 ustavnih zalbi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.