Izvor: Blic, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemam nameru da zamenim Tadića

Nemam nameru da zamenim Tadića

Demokratska stranka definitivno neće ući u ovu vladu Srbije. To bi bilo potpuno neracionalno, jer bi radikali nakon isteka mandata te vlade najverovatnije došli na vlast, izjavio je u razgovoru za 'Blic' Nenad Bogdanović, zamenik predsednika DS. Da li je strah od radikala jedina brana ulasku DS u Koštuničin kabinet?

- Ako bi DS zamenio SPS, došlo bi do velikog razočaranja naših pristalica. To bi demotivisalo demokratski orijentisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << birače. Stvorili bi se uslovi za nešto što DS smatra katastrofom za Srbiju, a to je mogućnost da na vlast ponovo dođu političke snage koje bi nas vratile u vreme pre 5. oktobra. Kako DS vidi pad Vlade?

- Jedino u parlamentu.

Kada to očekujete?

- Put do nove vlade, isključivo demokratske, jeste prvo ustav, pa izbori. Što se to pre desi, to će biti bolje za Srbiju. Ali kako u parlamentu, kada DS i radikali nemaju dovoljno poslanika?

- To može da se desi na razne načine. Jedan je razlaz u vladajućoj koaliciji. Spekulisalo se o pregovorima DS i SPO o koaliciji, ali da stranka Vuka Draškovića otkaže podršku Vladi.

- Nisam učestvovao u tome. Šta ako DS posle izbora ostane u opoziciji, a DSS i radikali naprave vladajuću koaliciju?

- Ne mogu da verujem da bi DSS mogao sebi da dozvoli da napravi koaliciju sa radikalima. Birači bi kaznili DSS isto kao što većina birača G17 plus ne može da oprosti toj stranci saradnju sa socijalistima. Ubeđen sam da bi to bio kraj DSS. Naravno, u politici je sve moguće, pa i neracionalni potezi poput poteza DSS koji se odlučio za saradnju sa socijalistima a ne sa nama. Strepite li da bi Čeda Jovanović, koji najavljuje formiranje stranke, mogao da uzme značajan broj birača DS?

- Zašto bi stranka koja ima najjače uporište u biračkom telu strepela? Svako ko nije zadovoljan ima pravo da napravi stranku. Da li biste pravili koaliciju sa njegovom strankom?

- Ne znam. Videćemo ko će ući u parlament. Žalite li što su na vašoj listi poslanika Nataša Mićić i Žarko Korać koji podržavaju Jovanovića?

- Nema za čim da žalite. Bilo je logično da u trenutku kada se pravila ta lista okupimo sve potencijale koji imaju slične političke stavove kao DS zarad boljeg izbornog rezultata. Danas postoje drastične razlike, ali to se u politici dešava. To će nam pomoći da vodimo više računa o tome koga stavljamo na listu. Šta je vaša najveća zamerka Vladi?

- Koalicija koju su napravili sa SPS. U javnosti se spekuliše da DS ne može da prežali što je ova vlada načinila prvi korak ka EU.

- Šta ima da žalimo. DS je zadovoljan zbog toga. Da Zoran Đinđić nije ubijen, vlada DOS-a bi to učinila. DS će sledeće godine ponovo birati predsednika stranke. Imate li ambicije da zamenite Tadića?

- Ne. Da li bi crnogorski državljani koji žive u Srbiji trebalo da glasaju na referendumu?

- Mogao bih i ja da kažem da bi trebalo da glasaju, ali biće onako kako odluči Evropska unija. Za DS nije sporno da Srbija mora da se bori za svoje interese, a jedan je da zajedno s Crnom Gorom ide u evropske integracije. Cilj DS je da sve koje bi glasali na referendumu za odvajanje ubedimo da to nije u korist ni Srbije ni Crne Gore. Naša logika je da to možemo da uradimo samo saradnjom sa onima koji imaju praktično svu vlast u Crnoj Gori, a to sigurno nećemo postići ako se svađamo, ako Srbija pokušava da nametne rešenja ili ako idemo u Brisel i potkazujemo jedni druge. Da li ste zato učestvovali na mitingu Đukanovićevog DPS zbog čega se digla velika prašina u Beogradu?

- Jesam prisustvovao mitingu, ali interesantno je da niko nije objavio šta sam izjavio. Izjavili ste na tom mitingu da ste za očuvanje zajednice?

- Govorio sam o evropskoj Srbiji, evropskoj Crnoj Gori i nijednom rečju nisam podržao odvojenu evropsku integraciju. I niste bili izviždani?

- Ne. U kakvim ste odnosima sa Ljubom Tadićem, Borisovim ocem, koji vas je oštro kritikovao zbog tog nastupa.

- Naravno da Ljuba Tadić ima pravo na svoje mišljenje. Da li ste možda u vrhu DS razmišljali o organizovanju referenduma u Srbiji?

- U DS se razmišlja o tome i mislimo da bi to bilo loše. Nenad Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.