Nemački VAC ipak kupuje Večernje novosti

Izvor: S media, 20.Maj.2010, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački VAC ipak kupuje Večernje novosti

Većinski vlasnik „Večernjih novosti" uskoro će postati nemačka medijska korporacija VAC, saznaje P r e s s u izvorima bliskim Vladi Srbije. Prema ovim informacijama, VAC uskoro treba da dobije dugoočekivani dokument od Komisije za zaštitu konkurencije, koji dokazuje da kupovinom 60 odsto akcija „Novosti" VAC neće prekršiti Zakon o monopolskom ponašanju.

Sagovornik Preša blizak vrhu Vlade Srbije navodi da Komisija za zaštitu konkurencije „razmišlja" kako će da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << saopštiti ovu odluku.

- VAC je od Komisije za zaštitu konkurencije 2008. tražio dozvolu da kupi „Novosti", ali komisija dve godine nije donela odluku. Prema tadašnjem Zakonu o zaštiti konkurencije, „ćutanje" komisije značilo je da dozvola nije data. Međutim, zakon je promenjen krajem prošle godine i komisiji je sada određen rok u kome mora da odgovori na zahtev, a u slučaju da odgovora nema, smatra se da je doneta pozitivna odluka. To se i dogodilo. VAC je početkom godine podneo novi zahtev, rok za odgovor je istekao, što znači da nemačka kompanija može da postane većinski vlasnik „Novosti" - kaže izvor P r e s sa.

Ovakva „odluka" komisije zapravo znači i da je država odlučila da „Novosti" preuzme VAC i pored poslovnih veza koje nemačka kompanija ima sa Stankom Subotićem, za kojim je Srbija raspisala poternicu zbog kriminala!

U Komisiji za zaštitu konkurenciju juče nije bilo moguće dobiti nikakvu informaciju o VAC-ovoj kupovini „Novosti". Predsednica saveta komisije Dijana Marković-Bajalović nije odgovarala na brojne pozive novinara Preša. Član saveta komisije Petar Đukić na naše pitanje da li je komisija donele odluku da VAC može da kupi „Novosti" kaže da „o tome ne može da govori" i uputio nas na predsednicu saveta.

Direktor VAC-a u Srbiji Maks Vinterfild, koji je i na čelu kompanije „Štampa sistem", kaže za P r e s s da „nema saznanja" da je Komisija donela odluku u njihovu korist.

Svi rokovi za razmatranje našeg zahteva su prošli. Ako je tačno da je kupovina odobrena, onda je to dobro. Kad budemo imali zvaničan odgovor komisije, imaću više komentara - kaže Vinterfild.

Direktor i glavni urednik „Večernjih novosti" Manojlo Vukotić kratko je rekao da „nema komentar" na saznanja Preša da je VAC dobio dozvolu komisije da može da kupi „Novosti".

Većinski paket akcija „Novosti" kupile su firme „Trimaks investment" (24,98 odsto), „Ardos holding" (24,89) i „Karamat holding" (12,55 odsto), koje su u vlasništvu srpskog biznismena Miše Beka. Država u „Novostima" ima 29,51 odsto akcija. Stanko Subotić je 12. marta izjavio da je on dao novac Beku za kupovinu „Novosti", ali je VAC to demantovao tvrdnjom da su oni obezbedili novac kojim je Beko kupio akcije „Novosti".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.