Nemačka pozvala sukobljene strane u Donbasu na prekid vatre

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2017, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka pozvala sukobljene strane u Donbasu na prekid vatre

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova poziva obe strane sukoba u Donbasu da odmah sprovedu sporazum o prekidu vatre, u suprotnom postoji rizik od pojačane vojne eskalacije, izjavio je u sredu nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

„Možemo samo da pozivamo obe strane da odmah sprovedu sporazum, u suprotnom postoji rizik od vojne eskalacije sa brojnim žrtvama među civilnim stanovništvom i kontinuiranog zastoja u političkom procesu“, navodi se u saopštenju ministra koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Režim prekida vatre u Donbasu, koji je dogovorila Tripartitna kontakt-grupa, ne poštuje se uprkos izjavama ministara „normandijske četvorke“ (Nemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska), koji je usvojen na Konferenciji o bezbednosti Minhenu, rekao je Gabrijel.

„Istina je da se dogovoreni prekid vatre ne poštuje. Sinoć je prema sa podacima OEBS-a ponovo korišćeno teško naoružanje i to istovremeno na nekoliko mesta linije dodira“, istakao je ministar.

„Na našem sastanku u ’normandijskom formatu‘ na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti obe strane, i Moskva i Kijev, obećale su da će iskoristiti svoj uticaj za realizaciju odluka tripartitne kontakt-grupe, koje su usvojene 15. februara. One uključuju povlačenje teškog naoružanja i potpuno poštovanje sporazuma o prekidu vatre do 20. februara. Na ovo se odnosi i pružanje specijalnim posmatračima OEBS-a aktuelnih podataka o mestima teškog naoružanja. Do sada nijedna strana nije ispunila nijednu odluku“, rekao je Gabrijel i dodao da su „oni koji su u subotu obećali nešto što već ne deluje, odgovorni su za neuspeh pregovaračkog procesa“.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.