Nemačka oduzima Titu orden?

Izvor: S media, 04.Dec.2010, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka oduzima Titu orden?

U Nemačkoj je podnesen zahtev da se "najvećem sinu jugoslovenskih naroda i narodnosti" Josipu Brozu Titu oduzme orden koji mu je ta država dodelila 1974. godine, piše nemački dnevnik "Špigl".

List navodi da je zahtev za posthumno oduzimanje najvišeg nemačkog odličja za zasluge, koje se dodeljuje samo liderima država, podneo neimenovani građanin, "žrtva neuspelog atentata jugoslovenskih tajnih službi".

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Majcer >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << primio je tokom prošle nedelje zahtev za oduzimanje ordena "Saveznog krsta", koji je 1974. tadašnji predsednik Nemačke Gustav Hajneman dodelio lideru SFRJ Josipu Brozu Titu.

Vest o podnošenju zahteva za oduzimanjem ordena Titu nalazi se u sklopu teksta koji se bavi istragom nemačkog državnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa ubistvima Hrvata u egzilu, koja su izvršili pripadnici jugoslovenskih tajnih službi od 1970. do 1989. godine.

"Špigl" navodi da se trenutno vodi istraga protiv 14 osoba, te da je protiv šestoro njih podignuta i međunarodna poternica.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.