Nemačka na Kosovo šalje 400 vojnika

Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka na Kosovo šalje 400 vojnika

Nemačka će na Kosovo i Metohiju, početkom marta, poslati na mesec dana dodatni bataljon od 400 vojnika, u okviru ranije planirane zamene jedinica Kfora, preneli su danas nemački mediji, pozivajući se na Komandu za inostrane vojne misije u Potsdamu. '

'Ovde je reč o odavno planiranoj i vremenski ograničenoj vežbi i to nije reagovanje na situaciju, nastalu proglašenjem nezavisnosti Kosova", prenose mediji objašnjenje iz Komande u Potsdamu, uz napomenu da će nemački bataljon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zameniti italijanski, koji je sada u pokrajini.

Vojnici će, kako se navodi, početkom marta biti prebačeni na Kosovo i time će broj vojnika Bundesvera biti povećan na 2.700 i Nemačka ponovo imati najveći kontigent u okviru međunarodnih mirovnih snaga.

Napominjući da Kfor na Kosovu ima 16. 000 vojnika, mediji podsećaju da se stalno u pripravnosti nalaze tri rezervna bataljona iz tri zemlje i pojašnjavaju da je jedan uvek angažovan, a da su druga dva spremna za angažman u roku od sedam do 14 dana.

Trenutno na Kosovu Italija ima bataljon ''Operativne rezerve snage'', a time i trenutno najveći broj vojnika. Rezervnim bataljinima NATO je, kako se kaže, želeo da demonstrira svoju sposobnost za brzo delovanje.

Poslednji put je jedan nemački rezervni bataljon na Kosovu bio lane u novembru, a u julu će biti sledeći. Kada je reč o misiji Bundesvera na Kosovu, to je posle Avganistana, najveći vojni inostrani angažman Nemačke, čija je gornja granica, kako je Bundestag (donji dom parlamenta) odlučio, 8.500 vojnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.