Nema roka za priznanje nezavisnosti Kosova

Izvor: Glas javnosti, 04.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema roka za priznanje nezavisnosti Kosova

SKOPLJE - Makedonija nema nikakav rok za priznanje Kosova i odluku o tome neće doneti ni pod čijim pritiscima, izjavio je premijer Makedonije Nikola Gruevski, čija je koalicija „Za bolju Makedoniju“ trijumfovala na prošlonedeljnim prevremenim parlamentarnim izborima, u intervjuu Beti.

Upitan koliko će nova vlada izdržati pritisak dve partije Albanaca da odmah prizna Kosovo, budući da su obe i ranije to tražile, Gruevski je kazao da vlada ne donosi odluke pod pritiskom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

- Pritisak, i to veliki, postojao je, ali Makedonija ima državne interese, ima svoju politiku, argumente, partnere, postoji EU i NATO. Mi nismo indiferentni prema pritiscima, ali ne donosimo odluke pod pritiskom - istakao je Gruevski.

Na eksplicitno pitanje da li to znači da ne postoji rok u kome će se zvanično Skoplje priznati Kosovo, Gruevski je naglasio: „Nema rokova“.

Povodom pregovora s kosovskim vlastima o demarkaciji granice, Gruevski je rekao da bi Makedonija taj posao mogla da završi i pre roka koji je utvrđen planom Martija Ahtisarija, ali da „nema osećaj da je druga strana za to mnogo zainteresovana“.

A upitan može li na to pitanje da utiče zahtev Srbije da bude uključena u pregovore, Gruevski je odgovorio da Makedonija nije „faktor koji može samostalno o tome doneti odluku“ i da će to „staviti na razmatranje“ ukoliko o tome odluči međunarodna zajednica.

Kada je upitan s kojom bi vladom u Srbiji makedonski kabinet bolje sarađivao - sa onom oko DS-a ili oko SRS-a, premijer Makedonije veli da je bitno da bude orijentisana ka evrointegracijama.

To sto "Makedonci" tj juzni Srbi razgovaraju sa ALbancima sa Kosova oko Srpske zemlje ce im se obiti o glavu kad sve ovo prodje a Srbije sedne za sto da pregovara sa Bugarskom,Grckom i ALbanijom o novoj podeli Makedonije.I onda onaj deo koji ce pripasti Srbiji,tj Kumanovo i SKoplje sa okolinom ne treba proglasavati provincijom tipa Vojvodine nego SRBIJOM,ne ponavljati greske Kralja ALeksandra "ujedinitelja"!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.