Bogdanović pozvao Srbe da ne učestvuju u KSB

Izvor: RTS, 30.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović pozvao Srbe da ne učestvuju u KSB

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao Srbe da ne učestvuju u funkcionisanju Kosovskih snaga bezbednosti. Šef međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt pozvao srpsku vladu da poštuje obaveze, suzbije kriminal i ne bojkotuje organe lokalnih vlasti.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović istakao je da su neprihvatljive aktivnosti Kfora i drugih međunarodnih organizacija na Kosovu koje zagovaraju ulazak Srba u Kosovske snage bezbednosti, istakavši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i predsednici opština na Kosovu učiniti sve da odvrate Srbe od ulaska u te snage.

Brisel i Srbija imaju dobar dijalog, ali srpska vlada mora da ispunjava svoje obaveze i onemogući kriminalne aktivnosti u političkom životu, izjavio je izaslanik EU i šef međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt, a prenosi "Balkan insajt".

Izaslanik EU je naveo da Unija "nastoji da ubedi" Beograd da ne insistira na planu o paralelnim strukturama u srpskim oblastima na Kosovu.

Fejtov apel Srbima

"Realnost na terenu je da Beograd ima uticaja na srpsku zajednicu severno od Ibra. Moramo da podsetimo srpsku vladu da poštuje svoje obaveze - da glavne kriminalni elementi budu izvedeni pred lice pravde i isključeni iz svake političke aktivnosti", rekao je Fejt, nadovezujući se na ranije izjave da je nasilje u Mitrovici povezano sa kriminalom i švercom.

Fejt smatra da će situacija u Mitrovici najverovatnije ostati napeta ukoliko bezbednosna situacija ne bude razrešena, dodajući da je misija EU za nadgledanje raspoređena na Kosovu u decembru podsetnik Beogradu da treba da stvori "uslove za uspeh misije Euleksa".

Fejt je, takođe, pozvao Srbe da ne bojkotuju organe lokalne vlasti jer će "puno učešće srpske zajednice na lokalnim izborima suzbiti paralelne institucije".

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je izjavio da su predsednici opština na severu pokrajine upozorili predstavnike Kfora da će ugroziti dobre odnose sa srpskom zajednicom na Kosovu ako nastave sa podrškom KSB.

"Doslovce smo im rekli da moraju imati na umu da je korak od vojnika koji je u mirovnoj misiji i okupatora zaista mali, i da su se ozbiljno približili crti nakon čijeg će ih prelaska ovaj narod nazivati okupatorima zbog njihove podrške KSB", rekao je Ristić.

Ministar Bogdanović je u Kosovskoj Mitrovici, o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u pokrajini razgovarao s predsednicima opština Zvečan, Leposavić, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok, kao i s načelnikom kosovskomitrovičkog Okruga Radenkom Nedeljkovićem.

Predstavnici Kfora, koji su i zaduženi za regrutaciju pripadnika nove formacije, saopštili su u četvrtak da se ni jedan kandidat srpske nacionalnosti, bar za sada, nije prijavio za KSB.

Konkurs za kredite

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju raspisalo je javni poziv za dodelu kredita u visini od 200 miliona dinara za podsticaj ekonomskog razvoja u pokrajini, rekao je Bogdanović.

Osnovni cilj ovog programa je podsticanje ekonomskog razvoja, kao preduslova za otvaranje novih radnih mesta i unapređenje standarda i kvaliteta života stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije, kroz razvoj i unapređenje rada postojećih firmi.

Pravo na korišćenje kredita imaju pravna lica sa sedištem na teritoriji Kosova i Metohije, kao i ostala pravna lica pod uslovom da investiraju na području pokrajine.

Bogdanović je naglasio da je budžetom za 2009. godinu za potrebe Kosova i Metohije Vlada Srbije predvidela 39 milijardi dinara i da će trošenje tih sredstava biti kontrolisano.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: KFOR lobira da Srbi uđu u BSK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2009

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da će on i predsednici opština sa severa Kosova učiniti sve da spreče učešće Srba u Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) jer je njihovo formiranje neprihvatljivo...Bogdanović je u Kosovskoj Mitrovici, nakon sastanka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bogdanović: Učinićemo sve da sprečimo ulazak Srba u BSK

Izvor: Blic, 30.Jan.2009

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da će on i predsednici opština sa severa Kosova učiniti sve da spreče učešće Srba u Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) jer je njihvo formiranje neprihvatljivo.....Bogdanović je u Kosovskoj Mitrovici, nakon sastanka sa predsednicima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.