Izvor: Blic, 13.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema izgleda za ujedinjenje opozicije u Srbiji

Nema izgleda za ujedinjenje opozicije u Srbiji

Borislav Pelević, predsednik SSJ, uputio je pismo opozicionim strankama u kome ih poziva da, bez obzira na sve razmirice, na jesen naprave dogovor o zajedničkom delovanju opozicije s ciljem da se sruši vlast. Pelević je za 'Blic' rekao da samo ujedinjena opozicija može da sruši DOS.

- SSJ je ponudio ostalim opozicionim partijama da razgovara o tri ključne stvari - organizovanju vanrednih izbora, problemu Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Metohije, da se Srbija ne deli na pokrajine, kako je predložio Nenad Čanak, i da opozicija zajednički napusti parlament - ističe Pelević.

Zoran Anđelković, funkcioner SPS, kaže da predlozi SSJ ne predstavljaju novost, jer je SPS odavno pokrenuo pitanje izlaska opozicije iz parlamenta, a takođe i rešavanje problema Kosova. On je za razgovore sa opozicijom koji su, kako kaže, u interesu raspisivanja izbora i boljitka Srbije.

Potpredsednik DSS Dragan Jočić ocenio je da SSJ treba da definiše svoj odnos prema sadašnjoj vlasti u Srbiji pre nego što sedne da razgovara sa liderima opozicije i podsetio na 'nedefinisan stav SSJ u republičkom parlamentu'. On je Pelevićevu inicijativu okvalifikovao kao 'samo još jednu reakciju na neke predizborne aktivnosti'.

Vuk Drašković, lider SPO, kaže da o ujedinjavanju cele opozicije ne može biti govora, niti je potrebno.

- Umesto toga, neophodno je da se svaka opoziciona stranka u okviru svog programa dosledno bori za pritisak na Vladu u parlamentu, kao i van njega - objašnjava Drašković i dodaje da će SPO insistirati na tome tako što će 'snažno podržavati proteste opljačkanih i prevarenih širom Srbije'.

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, izjavio je da SRS hoće da sarađuje sa svima koji su protiv režima.

- Ne želimo da razgovaramo sa onima koji glasaju za zakone koje je predložio DOS. Treba da se zna ko je vlast, a ko opozicija i tu je položaj SRS jasan - ističe Vučić.

- Ako vlast bude izabrala većinski izborni sistem, mi smo spremni da sarađujemo sa svima, a u slučaju da tehnička vlada raspiše poštene izbore uz proporcionalni sistem, onda ko šta dobije - naglašava Vučić. S.Gavrić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.