Nema dogovora oko reforme izbornog sistema

Izvor: S media, 01.Dec.2010, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dogovora oko reforme izbornog sistema

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da u ovom trenutku nema političkog dogovora oko reforme izbornog sistema.

Marković je novinarima u parlamentu rekao da su problemi blanko ostavki, kao i načina izbora ljudi koji predstavljaju gradjane u republičkom parlamentu i lokalnim parlamentima, stvar političkog dogovora, koga u ovom momentu nema u Srbiji.

"To je stvar političkog dogovora. Mi u ovom momentu nemamo politički >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dogovor o tome kakav treba da bude izborni sistem", rekao je Marković, dodajući da će zakoni koji se odnose na reformu izbornog sistema ući u proceduru istog momenta kada bude dobio signal za to iz Vlade Srbije.

"Nemam nikakve ifnormacije o tome, a poslednje koje imam su iz vremena kada je vlada odbila zakon o lokalnim izborima. Sa reformom izbornog sistema krenuće se kada mi predsednik vlade kaže da zakon ide u proceduru i istog momenta će on otići u proceduru", rekao je Marković.

Marković je napomenuo da politički i izborni sistem u Srbiji zaslužuje temeljnu promenu i da je to preduslov za veći legitimitet institucija, političkih aktera i političkih procesa.

Povećanje najnižih plata u državnoj službi

Na pitanje novinara o regionalizaciji Srbije, ministar je kazao da je pitanje teritorijalne organizacije države jedno od najvažnijih državnih pitanja, koje može uticati pre svega na njenu stabilnost, zbog čega ta tema iziskuje ozbiljan pristup i mirniju raspravu.

"Način na koji se pristupa ovoj temi je suviše marketinški, ova tema zaslužuje veoma dugačku javnu raspravu, jer u suprotnom to pitanje može da destabilizuje državu", rekao je Marković.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.