Nećemo praviti čistku među ambasadorima

Izvor: Blic, 14.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećemo praviti čistku među ambasadorima

Izbor nove Vlade Srbije neće doneti promenu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije - kaže u razgovoru za „Blic" novi-stari ministar inostranih poslova Vuk Jeremić. On spoljnu politiku države zove „politikom kontinuiteta", navodeći da će Vlada imati identične prioritete koje je imala i prošla.

- To su ubrzanje evropskih integracija, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, regionalna saradnja i modernizacija diplomatije - kaže Vuk Jeremić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Prema njegovim rečima, postoji i ideja da se Ministarstvo spoljnih poslova reformiše i racionalizuje kako bi bilo u stanju da bolje odgovori diplomatskim izazovima savremenog sveta.

Jeremić, međutim, kaže da će izvesnih promena biti u sektoru bezbednosnih integracija, pre svega kada je u pitanju učešće Srbije u programu „Partnerstvo za mir".

- Pred nama je veliki posao u smislu uzimanja punog angažmana u programima „Partnerstva za mir". To će nas preokupirati u narednom periodu - kaže ministar Jeremić

Da li to znači da će biti potpisan i Bezbednosni sporazum sa NATO, što koči saradnju, čemu se do sada suprotstavljao Vojislav Koštunica?

- Pred nama je otkočenje skupštinskog procesa i usvajanje i ratifikacija mnogih međunarodnih ugovora. Do sada smo bili samo nominalni članovi „Partnerstva za mir" i nismo koristili njegove mogućnosti. Očekujem nov dinamizam u reformi bezbednosnog sektora. Konkretno, pitanje članstva u NATO nije na listi prioriteta Vlade.



Ustav i zakoni štite Kovačevića

Koliko je odnose sa SAD dodatno iskomplikovao slučaj Kovačevića?

- Naši odnosi sa SAD su opterećeni fundamentalnim neslaganjima u vezi sa budućim statusom Kosova i Metohije. Slučaj Miladina Kovačevića svakako nije doprineo da ti odnosi budu bolji. Mi smo zbog celog slučaja razrešili dužnosti generalnog konzula u Njujorku, a protiv vicekonzula u toku je postupak.

Da li se traži neko rešenje? Kovačevića u Srbiji štite Ustav i zakoni, opet, SAD zahtevaju da se on u Americi suoči sa optužnicom.

- U potpunosti sarađujemo sa predstavnicima američkih vlasti, ali postoji crvena linija koju nećemo preći. Naš Ustav i zakoni jasno štite naše državljane od izručivanja drugim zemljama. Ali tragamo za rešenjem koje bi zadovoljilo sve.

Najavljujete i reformu MSP. Da li ona podrazumeva kadrovske promene među ambasadorima?

- U političkom smislu nikakve čistke neće biti. Dakle, činjenica da se promenila kompozicija vladajuće koalicije neće uticati na personalne promene. Mi želimo da u narednom periodu uradimo reformu ministarstva tako da ga pripremimo za spoljnopolitičke izazove koji se nalaze pred našom zemljom u 21. veku.

Da li to znači da ambasadori poput Vladete Jankovića i Sande Rašković-Ivić neće biti smenjeni, iako su po partijskom ključu došli sa kvote DSS-a koja više nije partner u vlasti?

- Ja ih ne vidim kao ambasadore sa kvote DSS-a. Prošla vlada je donela zaključak da bi ti ljudi bili dobri predstavnici naše zemlje u inostranstvu i ne postoji namera, niti ideja da njihov mandat bude doveden u pitanje. Što se mene tiče, oni su odlično radili svoj posao.

Mnoga mesta su i dalje upražnjena, postoje ambasadori kojima ističe mandat. Kako će ta mesta biti popunjena pošto sada postoje novi partneri na vlasti, na primer, SPS?

- U mnogim diplomatskim predstavništvima imamo otpravnike poslova, i to ne samo u zemljama iz kojih su ambasadori povučeni posle priznanja Kosova. Novi ambasadori će biti postavljeni, ali će osnovni kriterijum biti stručnost, a ne politička pripadnost.

Da li će među novim ambasadorima biti i kadrova SPS i da li je možda i to bio predmet pregovora o vladi?

- To nijednog trenutka nije bio predmet pregovora. Ovog puta nijedno ambasadorsko mesto po političkom ključu nije nuđeno.

A traženo?

- Nije mi poznato. Da je nuđeno, verujem da bih znao.

Govori se da će u ambasadore i Rade Bulatović, koji je podneo ostavku na mesto direktora BIA?

- O tome sa mnom niko nije razgovarao.

Kada će biti vraćeni ambasadori koji su povučeni iz zemalja koje su priznale Kosovo? Prvo se to dovodilo u vezu sa Generalnom skupštinom UN, u septembru, a sada se govori o kraju jula. Da li se to prvobitni plan napušta?

- Akcioni plan, koji je usvojila prethodna vlada, i dalje je na snazi, dok neka druga odluka ne bude doneta. Mi ćemo razmatrati razvoj situacije sa ciljem da optimizujemo naš diplomatski nastup. U ovom trenutku nema odluke o reviziji Akcionog plana. Ali ponavljam, analiziraćemo okolnosti dinamički.

Da li to znači da će biti revizije Akcionog plana?

- Mogu da zamislim da će doći do izvesne revizije, ali ako do nje dođe, to će biti u cilju optimizacije naših resursa u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i ubrzanju evropskih integracija, što su ključni prioriteti Vlade.

Da li se revizija pravi zato što se uvidelo da je Akcioni plan postao prepreka za nastavak evropskih integracija Srbije i da je ugrozio odnose sa mnogim zemljama?

- Sagledavaćemo situaciju u kontekstu svih naših državnih prioriteta, kao što smo radili i u trenutku proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kada će do toga doći? Da li će Akcioni plan biti revidiran tokom leta?

- Ne postoje datumi. U svakom trenutku ćemo Vladi predlagati najbolji put za postizanje naših ciljeva. Ali odustajanja od Akcionog plana neće biti, jer bi to moglo pogrešno da se protumači kao naše odustajanje od Kosova.

Vaša prva poseta posle ponovnog postavljenja na dužnost bila je poseta Crnoj Gori. Iako ste se zahvalili na uzdržanosti Podgorice, da li će ona, na kraju, ipak priznati Kosovo?

- Ne očekujem da će doći do promene dosadašnjeg stava Podgorice.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ulazak NATO nije prioritet za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jul.2008

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će nova vlada te zemlje imati identične prioritete kao i prošla, te dodao da među tim prioritetima neće biti pitanje članstva u Sjeveroatlantskom savezu (NATO ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.