Ne znam zašto je Tadić nezadovoljan

Izvor: Politika, 28.Sep.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne znam zašto je Tadić nezadovoljan

Tačno je da sam odustao od kandidature za potpredsednika Demokratske stranke, tu odluku sam doneo početkom nedelje. O tome sam prvo obavestio zamenika predsednika DS-a Dragana Đilasa, s kojim sam razgovarao na tu temu i gde je ta opcija bila aktuelna, kaže Aleksandar Šapić, predsednik Gradskog odbora demokrata Beograda, objašnjavajući u razgovoru za „Politiku” svoje motive za takvu odluku. A ti motivi, prema njegovim rečima, nisu oni koji se navode u pojedinim medijima – da je odustao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od kandidature pošto su članovi Gradskog odbora (GrO) na sednici održanoj u utorak odbili predlog da se lideru DS-a Borisu Tadiću uputi pismo kojim se sugeriše da se povuče iz trke za lidera stranke.

– Najpre, primetio sam da je u poslednjih 10-15 dana najbitnija stvar u zemlji ko će šta da bude u DS-u. A drugo, mislim da se unutar DS-a potpuno izgubio smisao izbora. Došlo je do zamena teza. Demokratska stranka treba da učini sve da bude jedna ozbiljna politička organizacija koja će da zavredi pažnju i poverenje građana i koja će biti u stanju da ostvari ono zbog čega postoji – a to je bolji i kvalitetniji život. DS ne treba da postoji zbog toga šta će ko da bude u njemu – ističe Šapić.

Znači, ne sviđa vam se kako se razvija situacija u stranci uoči izbora?

Ja sam želeo svojim primerom da pokažem da nije najvažnije koju ćete funkciju u DS-u da zauzmete. Iako bih imao podršku, iako imam rezultat u Beogradu, iako je uvek predsednik GrO išao za kandidata za potpredsednika stranke, želeo sam da pokažem da to ne treba da bude najvažnije. Želim da nastavim da radim ono što sam do sada radio, a mislim da sam dobro radio posao predsednika GrO i da su izborni rezultati DS-a u Beogradu (osvojenih 50 od ukupno 110 mandata) potvrda našeg rada u protekle četiri godine. Eto, to su moji razlozi.

A nije razlog neusvajanje tog pisma koje ste navodno vi doneli na sednicu GrO?

Neću da komentarišem te stvari, jer ako i ja sada krenem da pričam šta je istina a šta nije, onda sam isti kao i ti koji su takve neistine izneli. Ali ja to nikada nisam radio, niti ću.

Da li je tačna informacija da je GrO na tom sastanku doneo odluku da podrži Đilasa za predsednika stranke?

Pa dobro, to i nije neka tajna. Ali to je samo unutrašnja odluka organa stranke i ja o tome nikada nisam pričao. Ne želim više da polemišem i diskutujem ni sa kim u vezi sa ovom pričom, ali želim još samo da kažem da sam ponosan na rezultat DS-a u Beogradu. Podsećam, DS nikada od svog osnivanja nije imao gotovo 45 odsto odbornika u gradskom parlamentu.

Zašto je onda predsednik stranke nezadovoljan vašim radom?

Mislim da treba da pitate predsednika stranke. Nikada ništa ružno neću reći o njemu, a mislim da je ljudima koji žele da budu realni, koji na realan način žele da vide stvari sve potpuno jasno. Ja zaista ne znam zašto je predsednik Tadić nezadovoljan svojim lošim rezultatom na izborima na kojima su ljudi glasali za njega imenom i prezimenom, i zašto smo mi kao stranka, koja je u Beogradu dobila 35 odsto glasova, krivi što je Boris Tadić dobio mnogo procenata ispod. On će za mene biti predsednik stranke dokle god to bude bio i biće čovek koji je na odličan način vodio ovu zemlju u jednoj izuzetno teškoj situaciji.

Kako gledate na nameru predsednika opštine Vračar Branimira Kuzmanovića da se kandiduje za predsednika stranke? Da li mu je neko na GrO to osporavao?

Svako ima pravo da se kandiduje po predviđenoj proceduri i niko nema pravo bilo šta bilo kome da osporava. A odluka Gradskog odbora vezana za Dragana Đilasa dovoljno govori o tome šta GrO misli o kandidaturi Kuzmanovića.

Povukli ste se iz mogućeg angažmana u samom vrhu stranke, ostajete na čelu GrO, ali kakva je vaša politička budućnost u zavisnosti od ishoda stranačkih izbora? Šta ako Boris Tadić pobedi?

Ja sam predsednik Gradskog odbora, član sam predsedništva stranke, i ja sam visoki funkcioner DS-a, tu nema šta. Šta će biti sutra u odnosu na rezultate izbora, to ne mogu sada da kažem. Ostajem i dalje predsednik GrO do sledećih izbora koji su za šest meseci.

Konkretno, da li ste svoju političku sudbinu vezali za Dragana Đilasa?

To je u ovom trenutku potpuno nebitno. Ja sam svoju političku sudbinu vezivao uvek samo za sebe, jer sam spreman da odgovaram za one stvari koje ja radim i iza kojih ja stojim.

B. Baković 

------------------------------------------------ 

Ta­dić: Đi­las je pred­lo­žio da bu­dem pre­go­va­rač

Ja­go­di­na – Pred­sed­nik De­mo­krat­ske stran­ke Bo­ris Ta­dić re­kao je na pro­ši­re­noj sed­ni­ci Okru­žnog od­bo­ra DS-a za po­mo­rav­ski okrug u Ja­go­di­ni da De­mo­krat­ska stran­ka mo­ra bi­ti u vla­sti da bi Sr­bi­ja na­sta­vi­la da se me­nja, oce­nju­ju­ći da ak­tu­el­na vlast ni­je u sta­nju da su­štin­ski me­nja dru­štvo.

Ob­ja­šnja­va­ju­ći ne­u­speh stran­ke na iz­bo­ri­ma i u for­mi­ra­nju vla­de, Ta­dić je re­kao da je bi­lo vi­še ne­go oči­gled­no da će Ivi­ca Da­čić iz­da­ti jer je već na­kon pr­vog kru­ga se­bi po­sta­vio cilj da bu­de pre­mi­jer. „Pri­hva­tam kri­vi­cu i od­go­vor­nost, ali kri­vi­ca je i na mo­jim za­me­ni­ci­ma i dru­gi­ma u vr­hu stran­ke ko­ji su do­no­si­li od­lu­ke i ka­ko su vo­di­li kam­pa­nju. Da sam po­be­dio na pred­sed­nič­kim iz­bo­ri­ma, bio bih sa­mo pred­sed­nik dr­ža­ve, a li­der­sko me­sto u stran­ci pre­dao bih ne­kom dru­gom”, re­kao je pred­sed­nik DS-a, pre­no­si Tan­jug.

On je po­no­vio da je nje­gov stav bio da DS ide u opo­zi­ci­ju, ali da je ve­ći­na na sed­ni­ci pred­sed­ni­štva bi­la za to da stran­ka uđe u vla­du. „Pred­sed­ni­štvo je od­lu­či­lo da ja bu­dem pre­go­va­rač. Đi­las je to pred­lo­žio, ne znam za­što da­nas ne go­vo­ri ele­men­tar­nu isti­nu”.

Ta­dić je do­dao i da kon­tak­ti­ra sa Đi­la­som, jer su oni ci­vi­li­zo­va­ni lju­di.

objavljeno: 28.09.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić za sada vodi protiv Đilasa 45:1

Izvor: Kurir, 28.Sep.2012

Pravo da kandiduje predsednika ima 160 odbora DS..BEOGRAD - Predsednika Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića do sada je za ponovni izbor na tu dužnost predložilo 45 odbora, dok je Dragana Đilasa kandidovao samo jedan odbor...U Organizacionom odboru za pripremu 15. skupštine DS, zakazane za 10....

Nastavak na Kurir...

Presudili izborni rezultati

Izvor: Danas, 29.Sep.2012, 12:48

Posle odluke predsednika DS Borisa Tadića da poništi odluku Izvršnog odbora, donetu na predlog Pokrajinskog odbora ove stranke o ukidanju Gradskog odbora demokarata u Sremskoj Mitrovici, sinoć je održana prva sednica ovog tela, koje je nastavilo sa radom, potvrdio je za Danas predsednik GO DS Aleksandar...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.