Ne odlazim iz partije, mada bi neki to voleli

Izvor: Politika, 06.Sep.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne odlazim iz partije, mada bi neki to voleli

Znam ko je zaslužan za iznošenje prljavog veša koji šteti DS-u

– Znam da ima mnogo onih koji bi to voleli, ali niko me nije „zamolio” da napustim stranku, a ja ću se i dalje, koliko god mogu, boriti da promenim programsko-političko usmerenje Demokratske stranke kroz program koji sam predložio – kaže Borislav Stefanović, potpredsednik DS-a, povodom napisa u pojedinim medijima da ga je partija navodno „pustila niz vodu”. On u intervjuu za „Politiku” ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je ta priča, među svim koje se svakodnevno spinuju o DS-u, najmanje smislena.

Jeste li rekli da nećete učestvovati u izbornoj kampanji ukoliko vam stranka ne obezbedi auto?

Ta priča nema nikakve veze sa izbornom kampanjom. Pre nego što je predsednik Bojan Pajtić rekao da DS ulazi u predizbornu kampanju, ima tome mesec dana, stranka je odredila funkcionere koji bi motivisali lokalne odbore na akciju. Prvi put sam tada tražio auto za neke duže destinacije zato što sam video da ne postoji volja za tako nešto. To je bila kritika onima koji iz službenih kola ne izlaze i to su oni koji su snimke dostavili medijima. Inače, svi u Srbiji znaju da sam celu zemlju obišao sopstvenim autom.

Hoćete da kažete da vam je neko smestio? Na koga sumnjate?

Uopšte ne sumnjam, znam ko je zaslužan za iznošenje prljavog veša, koji pre svega šteti DS-u. I oni su to shvatili. Hteli su da diskredituju mene lično, a stali su, možda nesvesno, u istu liniji sa Aleksandrom Vučićem, koji želi da oslabi opoziciju.

Vi ste često istupali u javnosti sa ličnim stavovima i programom...

Uvek sam vodio debatu u okviru Statuta DS-a. Pokušavam da promenim DS, koji mora da se okrene čoveku, ruiniranom srednjem sloju, nezaposlenima, solidarnosti i jednakosti i levici. To moj program nudi, a da li će to stranka da prihvati, videćemo uskoro...

Ima li šanse da s tim vašim programom stranka izađe na pokrajinske i lokalne izbore?

Male su šanse za to zato što stranka mora da se bavi organizacijom izborne kampanje. Ne mislim ni da Bojan Pajtić rukovodi DS-om sa ovakvim programom na loš način. Samo taj program nije dovoljno ni jasan, niti drugačiji u odnosu na ono što radi Vučić. Različitost je osnovni uslov za opozicioni front u ovoj zemlji. Većina u DS-u će doneti odluku, koju ću poštovati, ali nastaviću da insistiram na politici koju sam predložio.

U DS-u ili u nekoj drugoj partiji?

Ako DS ne prihvati tu politiku, ona će naći put do građana. Nije bitno da li kroz mene ili nekog drugog. Pojaviće se neko ko će tu stvar da artikuliše i da takvu politiku ponudi građanima. Neće se svima svideti, ali sam siguran da hoće ogromnom broju građana, zato što nudi rešenja za njihove probleme.

Samouverenost temeljite na najnovijem istraživanju američke agencije IRI, koja kaže da vi imate 12 odsto podrške, a Bojan Pajtić osam. Da li je ovo istraživanje možda razlog što, kako ste rekli, neki preko medija pokušavaju da vas prikažu kao bahatog?

Najnovija istraživanja javnog mnjenja potvrđuju da raste podrška levici i meni lično. To mi je drago, a i daje mi snagu da nastavim da se borim.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.