Ne menjati Ustav zbog evrointegracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne menjati Ustav zbog evrointegracija

Srpska narodna partija smatra da je danas važnije nego ikada odbraniti Ustav Srbije, ne menjati ga ni zbog evropskih integracija, ni zbog bilo kojih drugih dnevnopolitičkih razloga.

Velika iskušenja i pokušaji razgradnje Srbije nas predstoje, smatraju u SNP.

Umesto najavljenih promena našeg najvišeg pravnog akta, koji je nesumnjivo izdržao test vremena, treba se posvetiti ekonomskom razvoju Srbije i odbrani najvažnijih državnih i nacionalnih interesa, dodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz stranke.

Oni podsećaju da je Ustav Srbije, koji je na današnji dan, na Mitrovdan, pre devet godina nakon referenduma usvojen u Skupštini Srbije, potvrdio svoj značaj u velikim iskušenjima koja su zadesila Srbiju.

"Taj Ustav je deo političkog nasleđa Vojislava Koštunice koji je još u tom trenutku, kao vrhunski državnik, predvideo sve teškoće sa kojima će se Srbija suočavati u svojim naporima da sačuva svoj integritet i teritorijalnu celovitost", kažu u SNP.

Da nije Ustava i njegove preambule u kojoj je Kosovo i Metohija definisano kao sastavni i neotuđivi deo Srbije, verovatno bi sve vlasti od 2008. godine, koje su polako, korak po korak "dizale ruke" od naše južne pokrajine, već odavno stavile potpis na njegovu nezavisnost. Samo ih je Ustav i narodni referendum u tome sprečavao, dodaju.

"Da nije odredaba Ustava o autonomiji Vojvodine, verovatno bi vlast u našoj severnoj pokrajini sa svojim separatističkim namerama, ispoljenim kroz usvajanje neustavnog Statuta, već odavno napravila nekakvu kvazi državu na severu Srbije", stoji u saopštenju SNP.

DSS: Ustav je brana dezintegraciji

Ustav Srbije poslednja je brana dezintegracije Srbije i Demokratska stranka Srbije koristiće (DSS) sva raspoloživa politička sredstva kako bi sprečila njegovu promenu, izjavila je danas Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS.

Ustav Srbije smeta Briselu i Vašingtonu, jer definiše Kosovu i Metohiju kao sastavni deo Srbije i Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu, a ne kao državu u državi, navedeno je u njenoj pisanoj izjavi koju prenosi DSS.

Mitrovdanskim Ustavom Srbije, proglašenim u Narodnoj skupštini pre 9 godina, Srbija je dobila svoja državna znamenja, srpski jezik i ćiriličko pismo u službenoj upotrebi, a Srbija je postala država srpskog naroda i svih građana koji žive u njoj.

Značaj Ustava meri se i po tome što on omogućava da se Srbija privredno razvija, što garantuje političke i medijske slobode, čuva porodične vrednosti definišući brak kao zajednicu muškarca i žene...Činjenica da se Ustav krši, nije problem Ustava, već nedemokratske vlasti koja je celokupni pravni i politički sistem bacila pod noge, zarad apsolutne vlasti jednog čoveka.

Demokratska stranka Srbije podseća sve one koji Ustav krše i hoće da ga promene, da je Ustav donet konsenzusom najvažnijih političkih snaga i da je potvrđen na referendumu, kada je na birališta prvi put izašao i Patrijarh srpski gospodin Pavle.

Demokratska stranka Srbije je uverena da bez obzira koliko Brisel, Vašington, Blerovi "deliveri junitsi" i srpske podaničke stranke želele da Ustav promene, narod izjašnjavanjem na referendumu to neće da dozvoli, jer su mu Srbija i sloboda važnija od Evropske unije, zaključila je Rašković Ivić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SNP: Važnije nego ikad odbraniti Ustav Srbije

Izvor: Kurir, 08.Nov.2015

BEOGRAD - Srpska narodna partija smatra da je danas važnije nego ikada odbraniti Ustav Srbije, ne menjati ga ni zbog evropskih integracija ni zbog bilo kojih drugih dnevnopolitičkih razloga. Velika iskušenja i pokušaji razgradnje Srbije nas predstoje, smatraju u SNP...Umesto najavljenih promena našeg...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.