Izvor: B92, 03.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Jurišiću

Beograd -- Suđenje Iliji Jurišiću optuženom za učešće u napadu na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine, nastavljeno je saslušanjem dvojice svedoka oštećenih.

Svedok Boro Đurić rekao je da je bio ranjen u napadu na kolonu vozila JNA koja je napuštala kasarnu u Tuzli i da je pucnjava započela čim su vozila malo odmakla od kasarne. "Puca se tako da nisi imao šanse da digneš glavu", opisao je svedok i dodao da su u kamionu u kome je on bio, u toj paljbi bili ranjeni svi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osim njega i vozača.

Kako je objasnio, vozač je nastavio da vozi, a kamion je zaustavljen tek kasnije kada je na njega bačena nekakva eksplozivna naprava. Svedok je rekao da je tada i sam bio ranjen.

Prema njegovim rečima pripadnicima JNA bila je izdata interna naredba da ne bude nikakvih provokacija i naveo da vojna vozila nisu mogla da se vrate nazad u kasarnu, kada je započela paucnjava po konvoju.

Đuriću je emitovan snimak napada na vojni konvoj, koji on, kako je naglasio, ranije nikada nije gledao.

Sudsko veće saslušalo je i Živana Jovanovića, oca vojnika JNA koji je poginuo u napadu na vojni konvoj.

Jovanović je rekao da je njegov sin bio na redovnom služenju vojnog roka i da je poginuo sa ostalih šest ili sedam vojnika koji su napuštali kasarnu u sanitetskom vozilu.

Dodao je da telo njegovog sina nikada nije pronađeno, već da su iz jedne zajedničke kosturnice od posmrtnih ostataka mladića pronađene tri kosti.

Jurišić je optužen da je, kao pripadnik Rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u Operativnom štabu Službe javne bezbednosti, izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA koja se 15. maja povlačila iz kasarne u Tuzli.

Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti su sa zgrada najpre ubijali vozače, a zatim i vojnike koji su počeli da iskaču iz vojnih vozila, uključujući i vidno obeležene sanitete.

Kako se u optužnici navodi, u napadu su stradala najmanje 92 vojnika, ranjena 33, a uništen je i veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Ilija Jurišić je na početku suđenja u februaru ove godine negirao krivicu navodeći da nije on naredio napad, već da je preneo naređenje svog pretpostavljenog Mehe Bajrića, koje je glasilo: Na vatru odgovori vatrom.

Suđenje se nastavlja sutra u 9.30 sati.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljeno suđenje Jurišiću

Izvor: RTS, 03.Jul.2008

Svedok Boro Đurić rekao je da je bio ranjen u napadu na kolonu vozila JNA koja je napuštala kasarnu u Tuzli i da je pucnjava započela čim su vozila malo odmakla od kasarne. ."Pucalo se tako da nisi imao šanse da digneš glavu", opisao je svedok i dodao da su u kamionu u kome je on bio, tokom pucnjave...

Nastavak na RTS...

Beograd: nastavak suđenja Iliji Jurišiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Jul.2008, 11:37

Suđenje bh. državljaninu Iliji Jurišiću, optuženom za učešće u navodnom napadu na kolonu bivše JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, nastavlja se danas pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. On je optužen da je, kao ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.