Izvor: B92, 29.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Gotovini

Hag -- Na suđenju hrvatskom generalu Anti Gotovini pred Haškim tribunalom, danas je svedočila Milica Đurić.

Zajedno sa generalom Gotovinom, za progon srpskih civila iz Kninske krajine i druge zločine, optuženi su penzionisani hrvatski generali Ivan Čermak i Mladen Markač. Svedokinja Đurić (75) izjavila je da je granatiranje područja Plavnog i zaseoka Đurići, u kojem je živela njena porodica, počelo 5. avgusta, drugog dana operacije Oluja, i da je većina meštana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odmah otišla.

U iskazu preko video veze iz Beograda, Đurićeva je kazala da je u zaseoku ostala zato što joj je muž Sava bio skoro nepokretan, a svekrva stara i nemoćna. Kako je rekla, ni njihov sin Mile nije želeo da napusti kuću iznad sela, gde je čuvao ovce.

Svedokinja je opisala da se, sutradan, 6. avgusta, sa još šest osoba sakrila u podrum porodične kuće, a da su joj muž i svekrva ostali u kući.

"Muž mi je rekao da neće ići , jer u našoj kući nije bilo vojnika ni jedne strane i da njemu neće niko ništa, zato što je invalid...Ali nije bilo tako, nego drugačije", izjavila je svedokinja.

Tog popodneva, Đurićeva i ostali bili su primorani da izađu iz podruma i videli su da je kuća u plamenu, kao i da se okolo kreću hrvatski vojnici s maskama na licu.

"Pitala sam ih gde su mi muž i svekrva, a oni su rekli da ne znaju...A znali su, oni su zapalili kuću...Ne znam kako i nas sedmoro nisu pobili kad smo izašli iz podruma... Kasnije sam naišla na svekrvu i ona mi je rekla da su mog muža dva vojnika ubacila u zapaljenu kuću, a nju su oterali", posvedočila je Đurićeva.

Ona je rekla i da je naknadno "pokupila kosti iz pepela u čaršav i sahranila muža".

Svedokinja je izjavila i da je kasnije napustila selo i Hrvatsku i izbegla u Srbiju, gde sa sinom i danas živi.

Suđenje Gotovini i saoptuženima biće nastavljeno sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.