Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se potraga za Kapetanom Draganom

SIDNEJ - Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, mogao bi izbeći ruku pravde ukoliko pronađe način da se vrati u rodnu Srbiju pošto srpski zakon sprečava njegovo izručenje, prenose danas australijski mediji.

Kapetan Dragan već je četvrti dan u bekstvu, a policija pretražuje oblast Kofs Harbor zbog straha da je Dragan Vasiljković mogao pobeći brodom, piše list Ostrelijen.

Vasiljković je u sidnejskom zatvoru proveo tri godine, od 2006. do 2009. Vasiljković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prema odluci australijskog vrhovnog suda od pre tri dana, može da bude izručen Hrvatskoj radi suđenja.

Prema hrvatskom zakonu, on bi mogao da za zločine za koje je optužen dobije maksimalnu zatvorsku kaznu do 20 godina.

Županijsko državno tužilaštvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovednik u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao zapovednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Vasiljković je osumnjičen da je 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljković, koji ima australijsko državljanstvo i ime Daniel Sneden, u utorak nije prisustvovao donošenju odluke Vrhovnog suda u Kanberi.

Vasiljković je ranije predao svoj pasoš i naloženo mu je da izbegava aerodrome i pomorske luke, a trebalo je da izvesti policiju o eventualnoj promeni adresi i svom kretanju.

Savezni sud je 2009 doneo odluku da Kapetan Dragan ne bude izručen Hrvatskoj, uz obrazloženje da mu suđenje u toj zemlji, zbog njegovih političkih ubeđenja, ne bi bilo fer.

Međutim, sada je Vrhovni sud poništio tu odluku i ostaje da australijska vlada razmotri da li će Vasiljković biti izručen.

Na osnovu međunarodne poternice, on je uhapšen januara 2006. i do odluke australijskog saveznog suda, septembra 2009, bio je u zatvoru.

Stručnjak za ratne zločine, Mark Arons, osuđući australijske vlasti koje nisu sposobne da pronađu Vasiljkovića, navodi da time uopšte nije iznenađen jer misli da je to u skladu sa stavom koji vlasti u državi-kontinentu imaju prema optuženim ratnim zločincima.

Autor knjige "Ratni zločinci, dobrodošli ste", Arons kaže da Vasiljković ima "veliku podršku članova srpske zajednice u Australiji", preneo je list Ejdž.

Arons dodaje kako su vlasti trebale držati na oku Vasiljkovića pošto uz podršku koju uživa postoji mogućnost da ilegalno napusti zemlju.

Srbi u Australiji nisu toliko blentavi kao ovi u Srbiji,Dragan sedi u lipovom ladu i pije pivce,a to Hrvati,optoznice,pa to je smesno zar ne ?!!!!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.