Nastavak naučno-tehnološke saradnje Srbije i SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 14:42

Nastavak naučno-tehnološke saradnje Srbije i SAD

U Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina potpisan je protokol o nastavku naučno tehnološke saradnje Srbije i SAD.Protokol su potpisali ministar prosvete,nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ambasador SAD u Srbiji NJ.E. Entoni Godfri.

Srbija bi trebalo da bude ponosna što ima Pupuna i Teslu ali i Amerika jer je obojici velikih naučnika pomogla da uspeju rečeno je u Idvoru prilikom potpisivanja protokola o nastavku naučno tehnološke saradnje dve zemlje. Na današnji dan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1915 te godine u Americi je formiran Savetodavni odbor za aeronautiku u čijem osnivanju je učestvovao i Mihajlo Pupin a kasnije iz ovog odbora nastaće NASA.

Koraci od sedam milja današnjih naučnika ne bi bili mogući bez međunarodne saradnje bilo da je reč o timovima koji rade u svemirskim stanicama ili prave vakcine protiv korona virusa naglasio je ambasador SAD u Srbiji NJ:E: Entoni Godfri.

Potpisnici protokola o naučno tehnološkoj saradnji posetili su rodnu kuću Mihajla Pupina i njegovu zadužbinu gde je u toku izložba posvećena velikom naučniku.

Saradnja izuzetno važna

Ta institucija bila je prethodnica Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije - NASA, naveo je Ružić i dodao da Srbiju i SAD neraskidivo povezuju naučnici kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, kojima je Amerika bila druga domovina.

Ružić je naveo da je dobra bilateralna saradnja Srbije i SAD veoma značajna za napredak i stabilnost celog regiona i ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i prijateljski, što je važno za napredak i stabilnost celog regiona.

Kao značajan segment te saradnje naveo je naučno-tehnološku saradnju.

Prema njegovim rečima, obe zemlje imaće benefite od produžetka važenja ovog sporazuma.

Naveo je da će to naučnicima iz Srbije i SAD omogućiti da nastave da zajednički rade na novim projektima, otkrićima i istraživanjima, te da se, osim toga, stvara dodatni prostor i za saradnju naučnih institucija i univerziteta iz te dve zemlje.

Ružić je rekao da je, osim znanja, kičma napretka svakog društva naučno-tehnološki razvoj.

Ambasador Godfri izjavio je da dokument koji je danas potpisan unapređuje saradnju između naučnika i akademika i u mnogim drugim oblastima - medicine, arheologije, nauke o klimi i šire.

Zahvalio je ministru Ružiću i njegovim saradnicima na bliskoj saradnji koja je omogućila da dve zemlje nastave, kako je rekao, izuzetno vredno partnerstvo.

Prethodni Sporazum Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Srbije o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je u Vašingtonu 23. aprila 2010. godine.

Probni završni test na klasičan način, uz poštovanje mera

Probni završni test za učenike osmog razreda biće održan 26. i 27. marta na klasičan način, uz poštovanje epidemioloških mera, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Naveo je da će u sali biti 15 učenika i jedan dežurni nastavnik, uz poštovanje fizičke distance.

"Sve će biti u skladu sa pravilnikom koji definiše na koji način se odvija vaspitno-obrazovni proces", rekao je Ružić u Idvoru, odgovarajući na pitanja novinara.

Ružić: Novi udžbenici biće spremni za školsku 2022/2023

Ministar Ružić izjavio je da je realno očekivati da će jedinstveni udžbenici za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju biti spremni za školsku 2022/2023. godinu i istakao da nema razloga da se zbog toga menja nastavni plan i program.

Ružić je, odgovarajući na pitanja novinara u Idvoru, rekao da je prvi korak promena u zakonodavnom okviru.

"Očekujemo da, u skladu sa razgovorom koji sam imao i sa predsednikom Republike, pripremimo i pošaljemo prema Vladi Srbije predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima. Nakon toga, nakon skupštinske rasprave i donošenja zakona krenuli bismo u implementaciju", rekao je Ružić.

Dodao je da je realno očekivati da pomenuti udžbenici budu spremni za školsku 2022/2023. godinu.

"Što se tiče programa, čitav kurikulum je izmenjen, usklađen i nema razloga da se na bilo koji način programi i planovi menjaju zbog ove zakonske inicijative", rekao je Ružić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nastavak naučno-tehnološke saradnje Srbije i SAD

Izvor: Danas, 03.Mar.2021

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, i ambasador SAD, Entoni Godfri, potpisali su danas Protokol o nastavku naučno-tehnološke saradnje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.