Izvor: B92, 22.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje na Kosovu - slom ciljeva međunarodne zajednice

Beograd -- Najnovija eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji srušila je osnovne postavke i ciljeve međunarodne zajednice za južnu srpsku pokrajinu, zaključak je "Pres kluba" održanog u ponedeljak pod nazivom "Šta posle pogroma". Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da su Albanci orkestrirano napadali srpske enklave i verske objekte u južnom i na centralnom Kosovu, upravo tamo gde je multikulturni i multietnički koncept međunarodne zajednice trebalo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << afirmiše. Prema njegovoj oceni, poslednja eskalacija nasilja na Kosovu predstavlja veliki udarac ugledu NATO-a i KFOR-a, a dokaz za to predstavlja i pokušaj međunarodnih zvaničnika da minimalizuju posledice tog nasilja. Simić je dodao da je ulazak SCG u Partnerstvo za mir prioritet ovdašnjih vlasti jer bi taj događaj pomogao rešavanju krize na Kosovu i Metohiji, kao što je saradnja Vojske SCG i NATO rešila problem na jugu centralne Srbije.
Predstavnik Koordinacionog centra za Kosovo Branislav Krstić kazao je da bi takozvani "Kiparski model" kohabitacije umesto zajedničkog života bio prihvatljiv za srpsku i albansku stranu na Kosovu i dodao da bi i međunarodna zajednica to prihvatila pre nego podelu ili kantonizaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.