Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje na Kosovu nije kažnjeno

Njujork -- Kosovsko pravosuđe nije uspelo da kazni odgovorne za antisrpsko nasilje u martu 2004. ocenio je Hjuman rajts voč u svom izveštaju

"Krivični pravosudni sistem i dalje izneverava očekivanja žrtava na Kosovu, uprkos skoro sedmogodišnjem prisustvu međunarodne administracije u pokrajini. U ovom trenutku, odgovornost za zločine iz prošlosti nije na dnevnom redu na Kosovu", izjavila je Holi Kartner, direktorka Hjuman rajts voča za Evropu i centralnu Aziju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Napredak u pogledu krivičnog gonjenja u vezi sa martovskim nemirima je ograničen, uprkos prioritetu koji je ono imalo u okviru pravosudnog sistema. Više od dve godine kasnije, krivične prijave u vezi sa martovskim nasiljem podnete su protiv samo 426 lica, ali uglavnom za lakša krivična dela kao što je krađa, pri čemu je tek nešto više od pola rezultiralo pravosnažnim sudskim odlukama.

Reakcija krivičnog pravosuđa na martovsko nasilje iz 2004. godine pruža koristan kriterijum uz pomoć koga se može oceniti opšti napredak u pogledu ustanovljavanja odgovornosti u pokrajini.

"Posle skoro sedam godina međunarodne administracije na Kosovu, ne može se više tvrditi da međunarodna zajednica nije imala dovoljno vremena za prevazilaženje nedostataka unutar pravnog okvira, policije, organa tužilaštva i sudova. Štaviše, neposredno nakon martovskog nasilja, međunarodna zajednica je iskazala nedvosmislenu odlučnost da se odgovorni privedu pravdi", kaže se u izveštaju.

Neodgovarajuća reakcija krivičnog pravosudnog sistema na nasilje iz marta 2004. godine odslikava jedan od najvećih problema sa kojim se Kosovo suočava danas - rašireno izbegavanje kazni za krivična dela, pogotovo ona koja imaju političku ili etničku dimenziju. Učinak ostvaren u istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina i etnički motivisanih krivičnih dela u periodu pre marta meseca 2004. godine takođe je veoma loš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.