Narodnjaci sve dalje od Vlade sa demokratama

Izvor: Blic, 06.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodnjaci sve dalje od Vlade sa demokratama

Lideri Narodnjačke koalicije su svojim reakcijama na potpisivanje sporazuma sa EU pokazali da su daleko žešći antievropejci i od samih radikala. Time su sebi dobrano otežali priliku da vode pregovore o budućem političkom životu sa koalicijom „Za evropsku Srbiju" posle izbora - kaže za „Blic" Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS.

- Međutim, postoje birači stranaka koje su bile nekad u DOS-u, koji su glasali za Evropu, za promene. Ima i članova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << DSS koji su bili veoma jasno evropski orjentisani. Ne vidim da postoji mogućnost da oni budu tako daleko da se s njima ne može razgovarati - dodaje Mićunović.

Ipak, mogućnost da se u procenama kako će izgledati buduća Vlada Srbije sabiraju glasovi za DS i DSS-NS sve su manje. Pogotovo nakon nedavnih izjava Velimira Ilića da sa „DS sigurno neće razgovarati o formiranju vlade jer sa oni izdali Srbiju i Ustav i izneverili naš narod". Mićunović ukazuje da su se narodnjaci sasvim približili radikalima.

- Navodno su za Evropu, ali ako se Evropa popravi, ako im čak i klekne na kolena, e onda će oni moći da s njom razgovaraju, a do tada su dovoljni sami sebi - kaže Mićunović i upozorava da su izjave lidera Nove Srbije da neće sarađivati sa Haškim tribunalom udvaranje Šešelju.

Po Mićunoviću, koalicija „Za evropsku Srbiju" o formiranju vlade razmišlja samo na osnovu svog osnovnog programa, gde je saradnja sa Evropom na prvom mestu.

- Pre svega čekamo da se završe izbori, da se prebroje listići. Videćemo koliko nedostaje. Oni koji su za evropsku Srbiju su dobrodošli i biće pozvani u koaliciju, a antievropejci, koji neće da ispunjavaju međunarodne obaveze i koji de fakto ne žele dobro srpskom narodu, nego samo sebi, za njih nema mesta - kaže Mićunović za „Blic".

Stranka premijera se još nije jasno izjasnila s kim planira u koaliciju, ali upućeni tvrde da je malo verovatno da Velja Ilić govori nešto što Koštunica ne misli. Portparol DSS Andreja Mladenović juče je, ipak, „podržao" lidera NS, rekavši da potpuno razume njegove stavove prema DS i G17 plus, zbog „razočarenja i jedne vrste otpora prema toj politici".

Potpredsednik DSS Borko Ilić je za „Blic" ponovio da je stav DSS ostao nepromenjen oko toga „da će koalicija do 12. maja voditi pregovore samo sa građanima i narodom Srbije". On je, međutim, skrenuo pažnju da je najpre DS-u, stvaranjem koalicije sa LSV-om Nenada Čanka, onemogućila pregovore sa DSS-om.

- Pitanje je zašto je DS time onemogućila pregovore sa DSS-om zarad 40.000 glasača LSV u Vojvodini - kazao je Ilić.

Politički analitičar Zoran Stoiljković smatra da će, ukoliko DSS u narednih nekoliko dana ne demantuje izjavu Velimira Ilića da narodnjaci mogu da pregovaraju samo sa radikalima, to biti indirektna poruka glasačima da je to zaista tako. Napominjući da stranke ne moraju da se izjašnjavaju o postizbornim koalicijama da bi maksimalizovale broj glasača, on ocenjuje da DSS i Koštunica oko toga ćute jer postoji mogućnost da deo biračkog tela narodnjaka ne glasa za DSS-NS, ako se ovi javno opredele za postizbornu saradnju sa radikalima.

Stoiljković, takođe, podseća da Koštunica nikad nije žurio sa pregovorima i procenjuje da to neće učiniti ni nakon 11. maja, ukoliko, kako se očekuje, bude postojala ravnoteža između stranačkih tabora, već da će početi pregovore sa oba tabora.

- Ipak, SRS, u ovom trenutku, ima najveće šanse da uz pomoć DSS i SPS napravi vladu - kaže Stoiljković, ali ne isključuje ni mogućnost i svih ostalih aranžmana, uključujući i ponovno raspisivanje izbora.

Prema njegovim rečima, i dalje važi izborna računica da će za formiranje vlade biti potrebno najmanje tri igrača. „Radikali i narodnjaci neće moći sami da formiraju vladu, nego će im biti potrebna i koalicija oko SPS. S druge strane, koalicija oko DS, zajedno sa LDP-om i strankama nacionalnih manjina, neće imati većinu, nego će im, takođe, trebati SPS", kaže Stoiljković.

Koštunica u penziji?

S obzirom na to da da je već od DS dobio odgovor da ne može da računa na mesto premijera, a da i lider radikala Vojislav Šešelj razmatra da ipak Tomislav Nikolić bude premijer, lider DSS razmišlja o mogućnosti da se povuče iz politike, saznaje „Blic" u DSS. U želji da ipak ostrane na mestu sa koga može da utiče na politiku Vlade Srbije, on je nedavno pokušao da razgovarao sa liderom DS Borisom Tadićem, ali lider demokrata nije pristao na taj susret. Izvori iz DSS tvrde da je Koštunica i ranije najavljivao povlačenje iz politike, a da je ta opcija sada sve realnija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.