Napuštali SPO zbog trke za funkcijama

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napuštali SPO zbog trke za funkcijama

Učlanjenjem u SNS, Bojan Dimitrijević je poslednji u nizu funkcionera Srpskog pokreta obnove koji je napustio ovu stranku.

Nekadašnji funkcioneri SPO zamerali su Vuku Draškoviću to što njegova supruga umesto članova SPO na položaje u državi gura svoje rođake i prijatelje.

Bojan Dimitrijević, nekadašnji predsednik Političkog saveta SPO, tokom svog prvog javnog nastupa sa članskom kartom SNS juče je objasnio da je „postao član naprednjaka jer ih odlikuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << patriotizam, demokratsko opredeljenje i zalaganje za tržišnu privredu i socijalno odgovornu državu".

Od osnivanja stranke 1990. godine prvo u medijima propraćeno razilaženje u SPO bilo je isključenje Velimira Ilića 1997. godine koje je usledilo nakon što je Vuk Drašković pogledao snimak na kojem je Ilić pričao o Danici Drašković. Ilić je naredne godine osnovao partiju Nova Srbija, a 2003. godine teške reči su zaboravljene, pa NS sa SPO u koaliciji učestvuje na parlamentarnim izborima i osvaja 22 mandata.

Zatim je SPO pre osam godina napustio jedan od osnivača te stranke Borivoje Borović optužujući partiju za nedemokratska načela. Borović je iste godine osnovao Narodnu stranku „Pravda". Najveći potres bilo je otcepljenje tadašnjih potpredsednika Veroljuba Stevanovića i Vojislava Mihailovića i 11 poslanika uz optužbe da „su sva mesta u državnoj upravi koje je dobio SPO popunjena po izboru Dane Drašković". Ubrzo oni osnivaju novu stranku SDPO. Prošle godine Draškovićevu stranku napustio je potpredsednik Vlajko Senić i prešao u redove G17 plus.

Velimir Ilić je u 2005. godini rekao da je u tadašnjem sazivu parlamenta bilo 117 poslanika koji su nekada bili članovi SPO, „ali da ih je iz stranke oterao lobi iz Bijelog Polja koji je hteo da gospodari Srbijom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.