Napravio uređaj koji svira bez dodira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2017, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napravio uređaj koji svira bez dodira

Asistent Akademije umetnosti u Novom Sadu napravio uređaj koji može da se svira, a da se ne dodiruje.

Mašta je važnija od znanja, govorio je Albert Ajnaštajn. A upravo mašta, ali i ekonomski razlozi naveli su muzikologa, asistenta na Akademiji umetnosti i člana dva elektronska sastava Noizac i Ex Yu, Milana Milojkovića, da od starih računara, verovali ili ne, pravi muzičke instrumente.

"To su uglavnom sintetizeri zvuka. Ja sam baš bio zainteresovan da probam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve što je moglo da se proba, bez neke želje da dostignem neko savršesntvo ili profesionalni nivo, tako da sam najviše napravio sintetizere , pošto je to negde bilo najlakše i najdostupnije, ali sam zahvaljujući starim Komodor računarima došao do nekih analognih čipova, pa sam napravio i neke analogne instrumente", kaže.

Milan je napravio i instrument koji radi po principu teremina, instrumenta koji može da se svira, a da se ne dodiruje.

Sva znanja, koja su mu neophodna, Milan pronalazi na internetu. Najveću čar u pravljenju elektronskih instrumenata vidi u tome što može starim stvarima da udahne novi život. U svom radu, on koristi elemente starih računara koje nabavlja pretežno na Najlonu ili ih je dobio na poklon od ljudi kojima više nisu bili potrebni.

"Instrumenti lako mogu da se naprve od reciklirinih materijala, čak je i poželjni, jer su već dugo u upotrebi, jer postoji široka zajednica ljudi, postoje znanja o tome kako se ti materijali ponašaju", ističe.

Tako Milan, u studiju, svakodnevno sa ljudima koji dele njegovu strast, maštu pretvara u stvarnost. Njegov kreativni duh nikad ne spava, jer kako kaže, važno je biti čovek od dela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.