Izvor: B92, 22.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napadi na novinare kao pravilo"

Novi Sad -- Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević kaže da česti napadi na novinare nisu izdvojeni incidenti.

Ona je za novosadski "Dnevnik" izjavila da su napadi na Dejana Anastasijevića, Dinka Gruhonjića, Željka Bodrožića, ispadi koji su pratili suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića, širenje govora mržnje i šovinizam, svojevrsna "osveta onih čije ideje su poražene u izgubljenim ratovima devedesetih, a koji su se ponovo osetili moćnima".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Sve se to dešava zbog onog kauzaliteta da nismo rasvetlili ubistvo Slavka Ćuruvije, da nije završen proces za ubistvo Đinđića, da nije izručen Ratko Mladić, da nije prihvaćena deklaracija o Srebrenici, da se nismo pobunili protiv granatiranja Sarajeva ili Vukovara", kazala je ona.

Prema njenim rečima, "sasvim je očigledno da je Srbija u vanrednom stanju" i samo je pitanje trenutka da se to stanje kao takvo i zvanično prozove, dok je, kako je navela, postojanje tehničke vlade "posebno frapantno jer predstavlja oličenje neodgovornosti".

"Ti ljudi koji sebe nazivaju tehničkom vladom rade samo ono što im se dopada, ili pak ne rade ništa, kao i poslanici koji sede u našem parlamentu, a koji zapravo ne funkcioniše, ali oni ipak primaju plate. Još je strašnije što to, izgleda, ne tangira javnost u dovoljnoj meri", kazala je Pavićevićeva.

Ona smatra da je Srbija danas "praktično na antievropskom kursu i umesto okretanja Evropi, postoji jedan nedaroviti i neinventivni proces putinizacije".

"Ne možete stalno od drugih nešto očekivati, bilo od Rusa, bilo od Amerikanaca, bilo od Cobela. Zašto u našem pregovaračkom timu za Kosovo nema niko ko zna albanski? Zašto je sve tako ušančeno? Niko ko se ušanči ne može da dobije ni bitku ni rat", navela je Pavićevićeva.

"Ovih dana čujem da postoji ideja da se naprave male kopije kosovskih manastira koje će se postaviti pored Muzeja savremene umetnosti na Novom Beogradu, što me je potpuno frapiralo jer nosi jednu simboličku poruku da će sve ono što je bilo veliko i originalno postati malo i imitativno", rekla je Borka Pavićević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.