Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na Mađare uz podršku vlasti

Subotica -- Jožef Kasa kaže da izazivači napada na vojvođanske Mađare "imaju podršku" Vlade Srbije i nekih beogradskih medija.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara rekao je u sredu da njegova stranka "ima trideset gusto kucanih strana" dokumentacije u kojoj su zabeleženi napadi koji su se desili u poslednjih nekoliko meseci.

Kako javlja dopisnik B92 iz Subotice Larisa Inić, Jožef Kasa je rekao da se odnos vlasti nije promenio ni posle sastanka sa Vojislavom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koštunicom, Predragom Markovićem i Miroljubom Labusom, koje je pre nekoliko meseci informisao o napadima.

"To je znak da se ovim pojavama ne pridaje dovoljna pažnja, nego da je to sporedna stvar i za beogradsku štampu, koja retko reaguje, a kada reaguje - maltene su nacionalne manjine, odnosno Mađari krivi za ove pojave", kaže Kasa. On je istakao da razlog takvom ponašanju nekih beogradskih medija treba tražiti i u prisutnosti novinara koji su huškali javnost na rat sa Hrvatskom.

Kao jedan od najnovijih primera, Kasa je naveo tuču u Novom Kneževcu, gde su mladiće mađarske nacionalnosti tako istukli, da su ih odvezli u bolnicu. Savez vojvođanskih Mađara ističe da su među napadačima bila deca policajca, carinika i bivšeg vojnog atašea, a da su u lokalnoj policiji uporno tvrdili da nije reč o incidentu na nacionalnoj osnovi, ističući da je nateže povređen jedan Srbin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.