Naknada za ubistvo Ivana Stambolića 250.000 evra

Izvor: S media, 13.Mar.2010, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naknada za ubistvo Ivana Stambolića 250.000 evra

Supruga i deca bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, po Sporazumu o naknadi štete, dobili su od države 250.000 evra kao nadoknadu štete zbog njegovog svirepog ubistva, kao i zbog torture koja je sprovodjena nad njima, piše u sutrašnjem izdanju dnevnik "Danas".

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, potvrdio je za "Danas" ovu informaciju, ističući da se odluka o naknadi temelji na sudskoj presudi.

Katica, Tijana i Veljko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Stambolić vodili su sudski spor pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu za naknadu štete za pretrpljenu duševnu bol.

Državni sekretar Homen je nazvao Stambolića "političkom žrtvom", a njegovo ubistvo "užasnim presedanom" jer je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević ubio bivšeg predsednika, koristeći Državnu bezbednost (DB) i pripadnike Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Homen je objasnio da je stav Ministarstva pravde bio da je sramota voditi takav spor i da je želelo da na najbolji mogući način nadje brzo rešenje.

Prema Homenu, pre potpisivanje Sporazuma pribavljeno je mišljenje javnog pravobranioca koji je procenio da je iznos od 250.000 evra realna vrednost koja bi pripala porodici Stambolić i u sudskom postupku.

Stambolić je otet i ubijen 25. avgusta 2000, a njegovi posmrtni ostaci pronadjeni su tek 27. marta 2003, tokom policijske akcije „Sablja", preduzete posle atentata na premijera Srbije Zorana Djindjića.

Četiri godine kasnije, na sudu je utvrdjeno da su Stambolića oteli i ubili pripadnici JSO Branko Berček i Nenad Šare, kojima je to naredjenje izdao Milorad Ulemek - Legija, po nalogu Slobodana Miloševića, podsetio je "Danas."

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.