Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći uspesi jak dinar i Ustav

Najveći uspesi jak dinar i Ustav

Ustav Srbije, stabilan kurs dinara, uvođenje poreza na dodatu vrednost (PDV) i uvođenje reda u sferi finansija i bankarstva, sređenija situacija u zdravstvu i u velikoj meri usklađeni zakoni sa standardima Evropske unije, najveći su uspesi vlade premijera Koštunice. Ipak mnogo toga što je i sam premijer u ekspozeu na početku mandata obećao - nije urađeno.

Da je premijer ispunio obećanja, slika Srbije ukratko bi bila: Rasvetljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sva ubistva pre i posle 5. oktobra, rasvetljene sve velike novčane i privredne afere. MUP je ne samo iznutra kontrolisan već se više uopšte ne koristi u političke svrhe. U BIA cveta jer i u ovoj službi nema više ni trunke politike i oslobođena je svih tereta iz prošlosti. Sve sporne privatizacije su poništene. Šećerna afera je potpuno rasvetljena, a akteri izvedeni pred lice pravde. Na Kosmetu je na delu kantonizacija, a Crna Gora je, naravno, i dalje u državnoj zajednici SCG. I zajedno smo, jer samo tako možemo da idemo put EU.

Pre tri godine, decembra 2003. Srbija je slušala predizborna obećanja. Baš kao i sada. Ne moraju se baš sva zapamtiti, poput čuvenog radikalskog o hlebu koji košta tri dinara, a bez objašnjenja šta će zaraditi onaj koji žito gaji ili onaj koji mesi hleb, ili socijalista da će zaposliti milion ljudi. U Srbiji važi krilatica: da se najlepše priče pričaju posle lova i pre izbora. Da li je zaista tako i koliko je ondašnjih predizbornih obećanja bilo samo lepa priča?

'Blic' je sproveo istraživanje šta je Vlada uradila od onoga što je obećano i koliko se obećanja pojedinih stranaka koje su u njoj bile - obistinilo. Raspad državne zajednice je najupečatljivije neispunjeno obećanje premijera, ali i ostalih stranaka, sa izuzetkom G17 plus koji se od početka zalagao za razdruživanje. Naravno, kao veliki minus Vladi piše se neizručenje Mladića i prekid pregovora sa EU.

Generalna ocena je da je Vlada donela gotovo sve zakone koje je i obećala. Tehnički odrađeno, ali ti zakoni na terenu građanima nisu doneli baš očekivani boljitak u životu, a mnogi od njih, što i sami ministri priznaju, slabo se primenjuju praksi. Zato je deo odgovora ocenjen sa - delimično.

Teško je bilo neka obećanja precizno oceniti, poput onog u vezi sa problemima penzionera. Obećani zakon je donet, a penzioneri kukaju. Srećan život pod stare dane obećavale su odreda i sve druge stranke. Glasno obećavano umanjenje disproporcije plata i penzija je, međutim, otišlo u suprotnom smeru - povećana je.

Stav o rešavanju problema na Kosovu počeo je od kantonizacije ili podele na entitete, što je međunarodna zajednica odbacila. Posle se govorilo - više od autonomije manje od nezavisnosti, a ova formula je potom precizirana - suštinska autonomija. Ipak, o Kosovu će odlučiti međunarodna zajednica.

Sve u svemu, Srbija je, eto, sada država manjih granica, ali sa mnogo više zakona, u kojoj, i pored toga, štošta ne štima.

Željka Jevtić

OBEĆANJA

Stranke vladajuće koalicije

ZDRAVSTVO

SPO-NS - Pravno izjednačavanje državnog i privatnog zdravstva

DSS - Doneti četiri neophodna sistemska zakona; o sistemu zdravstvene zaštite, o zdravstvenom osiguranju, o komorama i o lekovima

G17 PLUS - Osnovna zdravstvena zaštita mora da bude besplatna

PRIVATIZACIJA

G17 - Promeniti cilj privatizacije - da bude u funkciji razvoja i povećanja efikasnosti domaće privrede

DSS - Promene modela privatizacije - uvođenje modela besplatne podele akcija, preispitivanje spornih privatizacija

SPO-NS - Podela akcija zaposlenima pod povlašćenim uslovima

CRNA GORA

DSS - Državna zajednica SCG je državni okvir koji nas vodi u Evropu

G17 - Hitan dogovor sa Crnom Gorom o sporazumnom razdruživanju, a da Srbija nastavi međunarodno-pravni subjektivitet postojeće države

SPO-NS - Boljitak u Srbiji učiniće za građane CG otcepljenje neinteresantnim, a SCG nužnom potrebom

Vlada Vojislava Koštunice

EVROPSKA UNIJA

Prilagođavanje svih zakona sa zakonodavstvom EU

Izrada nacionalne strategije pridruživanja EU

KURS DINARA

Zadržavanje stabilnog kursa domaće valute

POLJOPRIVREDA

Biće sprečeni proizvodnja i stavljanje u promet genetski modifikovanih useva i proizvoda

Ministarstvo trgovine će rasvetliti šećernu aferu

Vlada će putem novčanih podsticaja povećati sigurnost poljoprivrednika

PRIVATIZACIJA

Svi sporni privatizacioni procesi biće preispitani

SAOBRAĆAJ I ENERGETIKA

Srbija od uvoznika struje mora da postane izvoznik, uz investiranje u nove kapacitete

Izgradnja Koridora 10

ZDRAVSTVENA POLITIKA

Usvajanje zakona o lekovima, o lekarskim komorama i o zdravstvenom osiguranju

PRAVOSUĐE

Obezbediti nezavisnost i samostalnost sudstva (uvažavanje isključivo stručnih kriterijuma pri izboru nosilaca pravosudnih funkcija)

POLICIJA i BIA

Rasvetljavanje svih ubistava pre i posle 5. oktobra, kao i velikih novčanih i privrednih afera

Sprečiti zloupotrebu policije u političke svrhe, i zloupotrebu politike od strane policije

Potpuna depolitizacija BIA, kadrovski, tehnički i tehnološki osposobljena

HAG

Potpuna saradnja s Hagom

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.