Najbitnija reč MSP-a

Izvor: S media, 16.Jan.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbitnija reč MSP-a

Potpredsednik crnogorske Vlade i Demokraske partije socijalista(DPS) Svetozar Marović izjavio je da bi voleo kada bi Beograd pokazao strpljenje prema Podgorici povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom i poručio je da je najbitnije šta će o kosovskoj nezavisnosti rečhi Medjunarodni sud pravde u Hagu.

Marović je u intervjuu za "Politiku" rekao da je uveren da imenovanje ambasdora neće ići brže od ispunjavanja uslova koji su poznati našim susedima u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i ponovio da će Crna Gora preispitati svoju odluku o priznaju nezavisnosti Kosova ako sud u Hagu proglasi kosovsku nezavisnost nelegalnom.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje posebne reakcije Beograda povodom odluke Vlade u Podgorici da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, Marović je rekao da se "ni za jedno delo, čak ni ono krivično, ne može kažnjavati dva puta".

Marović je istakao da je od svega najvažnije to da li će sud u Hagu proglasiti nelegalnom odluku Kosova o nezavisnosti ili će ostaviti prostora za različita politička tumačenja.

On je rekao da očekuje da će Crna Gora, ukoliko haški sud odluči da je kosovska nezavisnost nelegalna, biti zemlja koja će medju prvima najozbiljnije razmotriti tu odluku duboko verujući da će to uraditi i sve druge najrazvijenije i najdemokratskije zemlje, koje su, takodje, priznale

nezavisnost Kosova.

"Crna Gora nije proizvela nezavisnost Kosova. Ona je samo prihvatila tu realnost. Razumeli smo ljutnju Beograda. Odluka Crne Gore nije mogla promeniti status Kosova, ali je mogla da ugrozi svoje interese u evroatlanskim integracijama. Zato očekujem da i nas razumeju u Beogradu", naveo je Marović.

On je kazao da Crna Gora sa puno pažnje očekuje moguće odluke Medjuanrodnog suda u Hagu i ocenio da je to važnije od toga kojom brzinom idu diplomatski odnosi Podgorice i Prištine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.