Na udaru i imovina ratnih zločinaca

Izvor: B92, 10.Apr.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na udaru i imovina ratnih zločinaca

Beograd -- I ratnim zločincima kojima se sudi u Srbiji biće oduzimana nelegalno stečena imovina. Prvi pod istragom "Škorpioni" i optuženi za zločin na Ovčari.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je pokrenulo proceduru za tzv. finansijsku istragu kojom će se proveriti da li ima osnova da se po zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom zapleni imovina onih koji su osuđeni pred domaćim sudom za ratne zločine.

Neće samo Milorad Ulemek i zemunski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminalni klan biti pod udarom zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine.

Taj zakon omogućuje i proveru načina na koji su i oni koji su činili ratne zločine devedesetih sticali svoje bogatstvo.

Prema rečima portparola Tužilaštva Bruna Vekarića, prvi su na udaru pripadnici jedinice "Škorpioni" i osuđeni za zločin na Ovčari.

"Sumnja je da postoji tako nešto u Ovčari i u predmetu 'Škorpioni'. Naravno, oni se prvi gledaju, ali i Zvornik", kaže Vekarić.

"'Škorpioni' su s jedne strane interesantni, jer je postojala ta priča o biznisu kojim su se bavili. S druge strane, postoje svedoci koji govore o jednom od optuženih u Ovčari, da poseduje 32 lokala i benzinske pumpe. To ćemo sve proveriti", najavljuje on.

Za jedinicu "Škorpioni” se u široj javnosti saznalo tek posle 2000. kada je otkriven snimak ubistva šestorice Srebreničana, i kada je njenim pripadnicima suđeno za zločin nad civilima u Podujevu.

Manje je poznato da su "Škorpioni” pominjani i kao deo lanca šverca nafte i građevinskog materijala devedesetih iz Krajine.

Takođe, oni su godinama za nečiji račun i naknadu čuvali naftna polja Đeletovci u istočnoj Slavoniji.

Slične priče su se čule i za optužene za Ovčaru.

Među njima se najviše pominje nekadašnji komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović, za koga se tvrdi da poseduje brojne lokale, benzinsku pumpu i kuću u Novom Sadu.

"Kako se to može uraditi vidimo na primeru Milorada Ulemeka Legije. Tamo je utvrđeno da ni on, ni njegova žena nisu zvanično imali nikakve prihode u vreme kada su kupili kuću u Filmskom gradu”, kaže novinarka nedeljnika "Vreme" Tatjana Tagirov.

"Isto se može uraditi i za osuđene za ratne zločine”, rekla je ona.

Ipak, verovatnije je da je mnogo više novca stečenog ratovima u posedu nekih haških optuženika.

"Naš zakon se može primeniti i na haške optuženike, jer smo mi priznali Tribunal, praktično, kao deo domaćeg pravosuđa”, rekla je ona.

Ipak, Bruno Vekarić misli drugačije.

"Iskreno, ne vidim način kako bi se išlo na ljude koji su optuženi i osuđeni u Hagu”, rekao je Vekarić.

Vekarić navodi da se slaže da tu zapravo ima najvise novca, ali i pretpostavlja da ljudi koji su bili na vrhu piramide zločina poseduju i najveću imovinu jer su i najviše i profitirali iz ratova 1990-ih.

"To možda ima smisla, ali ne vidim pravni model kako bi se to uradilo”, zaključuje on.

Prema podacima Tužilaštva za ratne zločine, motiv za učešće u ratu kod čak 90 odsto onih koji su procesuirani - bio je pljačka i bogaćenje.

Danas: Šta poseduju ratni zločinci

Tužilaštvo za ratne zločine je prevashodno zainteresovano za zaplenu imovine bivšeg komandanta jedinice "Škorpioni" Slobodana Medića i nekadašnjeg komandanta Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljuba Vujovića, piše list Danas.

Inače, Vujović i njegovi saradnici, kako navodi izvor lista Danas, između ostalog poseduju čak 32 lokala, benzinsku pumpu i luksuznu kuću u Novom Sadu.

Vujović je u Specijalnom sudu nepravosnažno osuđen u martu ove godine na 20 godina zatvora za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 20. i 21. novembra 1991. Tada je ubijeno 200 hrvatskih civila.

"Danas" piše da kada je reč o imovini pripadnika jedinice "Škorpioni", komandant te jedinice Slobodan Medić je na suđenju rekao da poseduje farmu ovaca i konja u Vojvodini, kao i kuću u Novom Sadu.

On je tada istakao da se sve nepokretnosti vode na članove njegove porodice.

Medić je pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistva šest muslimanskih civila u Trnovu u BiH jula 1995, podseća list.

Prijić vodi postupak o imovini Ulemeka

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala dostavilo je sudu zahtev za privremeno oduzimanje kuće na Ceraku od jednog od vođa zemunskog klana Milorada Ulemeka Legije, izjavila je portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

Ona je rekala da se zahtev tužioca odnosi samo na Ulemekovu porodičnu kuću, a ne i na drugu moguću imovinu.

Tužilac Jovan Prijić koji će voditi postupak za oduzimanje imovine, u zahtevu je zatražio da se Ulemeku privremeno oduzme kuća na Ceraku, jer smatra da je stečena krivičnim delom otmice, navela je Kovačevićeva.

Ona je rekla da tužilac smatra da je kuća plaćena novcem koji je naplaćen od otkupa Vuka Bajrušvića, a u zahtevu se citiraju izjave svedoka saradnika i navodi iz izveštaja Penzijsko-invalidskog osiguranja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pod lupom imovina Škorpiona i osuđenih za Ovčaru

Izvor: Danas, 09.Apr.2009, 20:37

Tužilaštvo za ratne zločine analizira predmete ratnih zločina u slučajevima Škorpioni i Ovčara kako bi utvrdili da li postoji osnova za primenu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, saznaje Danas.

Nastavak na Danas...

Sud odlučuje o oduzimanju kuće Legiji

Izvor: Mondo, 10.Apr.2009

Sudu dostavljen zahtev za privremeno oduzimanje kuće na Ceraku Milorada Ulemeka Legije. Tužilaštvo za ratne zločine analizira slučajeve Škorpioni i Ovčara kako bi utvrdili da li postoji osnova za primenu Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.