Na trećini prebrojanih glasova vodi Demokratski savez Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na trećini prebrojanih glasova vodi Demokratski savez Kosova

Centralna izborna komisija objavila je da je na osnovu 35 odsto prebrojanih listića najviše glasova dobio Demokratski savez Kosova - 64.521 glas.

Na sajtu CIK-a na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 59.492 glasova, dok je treća Demokratska partija Kosova sa 57.717 glasova.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova imaju 33.225 glasova.

Srpska lista je dobila 13.994 glasova, dok su ostale stranke zajedno dobile 25.242 glasa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Očekuje se da će preliminarni rezultati današnjih izbora biti poznati pre ponoći. U njih nisu uključeni glasovi iz dijaspore, glasovi poštom i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

CIK: Glasalo je 44,15 odsto upisanih glasača

Prema rezultatima objavljenim na sajtu Centralne izborne komisije (CIK) na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu do 19.30 glasalo je 783.423 građana ili 44,15 odsto upisanih glasača.

Podaci se zasnivaju na informacijama koje su dobijene sa 95 odsto glasačkih mesta na celoj teritoriji Kosova.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu odvijaju se na 2.547 glasačkih mesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. godine.

Centralna izborna komisija Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova imaju pravo glasa.

Izbore na Kosovu je posmatralo je 34.558 domaćih i međunarodnih akreditovanih posmatrača.

Za bezbedan tok izbora je angažovano 6.000 policajaca i 100 tužilaca.

CIK: Do 15 časova glasalo blizu 30 odsto upisanih glasača

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka saopštila je da je do 15 časova na osnovu informacija sa 98 odsto glasačkih mesta na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 554.750 ili 29,46 odsto upisanih glasača, što je za dva odsto više u odnosu na prethodne izbore 2017 godine.

Daka je na trećoj današnjoj konferenciji za medije rekla da je bilo nekih izolovanih incidenata i problema ali da CIK ocenjuje da oni ne mogu da utiču na regularnost izbora.

Istovremeno koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DnD) je na osnovu posmatrača sa terena ocenila da je opšta ocena da se izborni proces odvija mirno, ali da je bilo i nepravilnosti.

Iste su nepravilnosti bile prisutne i na poslednjim izborima 2017 godine.

Prema DnD u 317 slučajeva bilo je slučajeva gde se dozvolilo glasanje sa kosovskim dokumentima, ali sa rokom koji je prošao.

Takođe su na 52 glasačka mesta identifikovana i 83 slučaja slikanja glasačkog lista, što predstavlja krivično delo.

Takođe je u 96 slučajeva, na 56 glasačkih mesta konstatovano da je pored glasačkog mesta bilo više od jedne osobe a da se nije radilo o glasanju uz asistenciju.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu se odvijaju na 2.547 glasačkih mesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 glasača više u odnosu na lokalne izbore 2017. godine. Centralna izborna komisija Kosova je odlučila da 35.087 građana van Kosova imaju pravo glasa. Izbore na Kosovu posmatraće 34.558 akreditovanih posmatrača.

Za bezbednost na izborima brine šest hiljada policajaca i 100 tužilaca.

Mediji: Na severu Kosova otvorena sva glasačka mesta

Sva biračka mesta u opštinama na severu Kosova otvorena su jutros u 7 sati, ali je mali broj građana u prvom satu zašao da glasa na prevremenim parlamentarnim izborima, javljaju prištinski mediji .Kako javlja prištinska agencija Kosovapress.com na severu se glasa s dokumentima Kosova

Na sedam biračkih centara u Severnoj Mitrovici 22.457 građana moći će da iskoriste pravo glasa.

U opštini Leposavić pravo glasa ima 17.993 građana koji mogu glasati na 18 biračkih centara. U Zvečanu pravo glasa ima 9.209 osoba koji glasaju na 7 biračkih centara, dok u Zubinom potoku pravo glasa ima 8.552 glasača sa 13 biračkih centara.

CIK: Samo na pojedinim manjim centrima kasnilo se nekoliko minuta

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi je danas izjavio da su na vreme otvorena sva glasačka mesta.

"U ranim satima podeljen je izborni materijal i sva glasačka mesta su na vreme otvorena, sa izuzetkom nekih malih centara gde je bilo kašnjenja od nekoliko minuta", kazao je Eljezi.

CIK je pozvao sve građane Kosova da iskoriste pravo glasa.

Lideri partija pozivaju na izlazak na izbore i glas za budućnost Kosova

Lideri političkih partija i kandidati za premijera na prevremenim izborima na Kosovu pozvali su danas građane da glasaju "za budućnost Kosova".

Predsednik Kosova Hašim Tači je, nakon glasanja, pozvao građane da izađu na izbore i dodao da će to biti "glas za evroatlantsku budućnost Kosova".

"Želim da čestitam građanima i pozovem ih da glasaju. To će biti glas za evroatlantsku budućnost Kosova, za bolji život, radna mesta, blagostanje i sve najbolje", kazao je Tači.

Lider DPK-a Kadri Veselji je kazao da je danas izuzetan dan za Kosovo.

"Danas je dobar dan, izuzetan za Kosovo. Želim reći svim građanima moje zemlje, mi dajemo perspektivu sebi, našem Kosovu, našoj budućnosti i najviše svojoj deci", istakao je Veselji.

Vršilac dužnosti premijera Ramuš Haradinaj, nakon poziva građanima da glasaju, kazao je da su izbori uspeh za Kosovo, "sa tako dobrom demokratijom, jer je sve do sada proteklo mirno u celoj zemlji".

Kandidatkinja DSK za premijera Vjosa Osmani je uputila je ;poziv građanima da, kako je kazala, "postanu deo ove istorijske odluke, jer je zaista istorijski i presudan dan za budućnost Kosova".

Lider Samoopređeljenja Albin Kurti je u obraćanju medijima posle glasanja rekao da narod danas "daje odgovor za sve stranke i političare kao izvor suvereniteta Republike".

"Danas nije važno da li ste bogati ili siromašni, jeste li žena ili muškarac, danas smo svi jednaki, pozivam sve građane koji imaju pravo glasa da izađu i glasaju", istakao je on.

Posmatrači izbora na Kosovu: Izbori teku dobro, bez problema, uz neke manje incidente

Šefica posmatračke misije Evropske unije, Viola fon Kramon-Taubadel, ocenila je danas da je dosadašnji tok izbora na 98 odsto glasačkih mesta dobar, da je bez problema, uz neke manje incidente.

"Imamo nekih manjih incidenata, ali sveukupno, iz onoga što smo primetili, izbori prolaze dobro, nije bilo problema. Iz onoga što smo primetili oko 98 posto ide dobro i nesmetano. Imali smo 30 timova za otvaranje biračkih mesta i imamo 58 timova na terenu ceo dan", rekla je Kramon-Taubadel.Ona je rekla da proces izbora izgleda mirno, da je rano govoriti jer je prošlo samo nekoliko sati od otvaranja glasačkih centara, ali da nema indikacija koja mogu da zabrinjavaju.

Jedna osoba preminula na glasačkom mestu u Peći

Na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Džemailj Kada" u Peći, jedna osoba je preminula odmah nakon glasanja, objavio je TV Dukađini.

Preminuo je H.F. star 68 godina.Iako je jedan lekar koji je došao da glasa pokušao da mu pomogne, H.F. je preminuo na licu mesta.

U regionalnoj bolnici u Peći je konstatovana smrt koja je nastupila kao posledica srčanog udara.

Trajković: Sve se odvija mirno sa izuzetkom nekih manjih problema

Glasanje u opštinama sa srpskom većinom na centralnom Kosovu odvija se bez problema, izjavio je za agenciju Beta, Marko Trajković, koordinator Koalicije nevladinih organizacija "Demokratija na delu" (DND) za opštine Gračanica, Novo brdo, Ranilug, Klokot, Parteš i Štrpce.

"Sem nekim manjih nepravilnosti glasanje se odvija bez problema. Na i ispred biračkih centara nema osoba koja ne dolaze na glasanje. Za sada sve ide kako je planirano", kazao je Trajković.

Prema poslednjem izveštaju CIK-a u ovim opštinama u centralnom Kosovu izlaznost na glasanje je bilo izuzetno veliko u odnosu na druge opštine na Kosovu.

Prema podacima Centralne izborne komisije u opštini Štrpce je do 13.30 glasalo 20,34 odsto upisanih glasača, u Gračanici je glasalo 15,49 odsto, slede Klokot sa 11,87, Ranilug sa 11,26 i Parteš sa 10,11 odsto upisanih glasača.

Zatvorena biračka mesta na severu Kosova

Biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova zatvorena su u 19 časova, a pravo da iskoriste mogućnost da glasaju imaju samo oni koji su se zatekli na biralištima.

Sledi distribucija izbornog materijala i brojanje glasova a prvi rezultati znaće se tokom noći.

Na Kosovu su građani danas birali poslanike za novu Skupštinu i to su sedmi izbori za kosovski parlament.

Ove izbore na severu Kosova karakterisala je velika izlaznost građana sa pravom glasa, a na birališta su došli i raseljeni Srbi koji imaju kosovske lične karte.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Na Kosovu vode DSK i Samoopredeljenje, Srpska lista ubedljiva u srpskim mestima

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2019

Srpska lista osvojila je više od 90 odsto glasova u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu...Vučić je kazao da je Srpska lista na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu ostvarila najubedljiviju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.