Na stolu četiri programa, ali Pajtićev verovatno pobeđuje

Izvor: Danas, 05.Nov.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na stolu četiri programa, ali Pajtićev verovatno pobeđuje

Beograd - Glavni odbor DS trebalo bi da u narednih mesec dana usvoji stranački program, saznaje Danas u ovoj stranci. Prema našim saznanjima, za sada su spremni ili u završnoj fazi program potpredsednika Borislava Stefanovića, programske osnove vlade u senci DS, predlog izbornog programa resornih odbora i osnove izborne platforme sa fokusom na ekonomiju, prosvetu zdravstvo pod nazivom "Dela, ne reči", koji su napisali generalni sekretar DS Branimir Kuzmanović i internacionalni sekretar Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Todorić.

Ipak, kako nam je rečeno, očekuje se da će na kraju u diskusiji koja se vodi unutar DS predsednik stranke Bojan Pajtić imati odlučujuću ulogu slanjem sveobuhvatnog predloga programa uoči sednice Glavnog odbora, koji će najverovatnije biti usvojen.

Tekst skraćene verzije predloga programskih osnova vlade u senci DS, u koji je Danas imao uvid, sadrži uglavnom po pet tačaka svakog resora sa određenim ciljevima ali ne uvek i sa koracima i načinima kako će se zacrtani ciljevi ostvariti. Baš zbog toga, neki od naših sagovornika opisuju program vlade u senci kao spisak lepih ili nerealnih želja. Pojedini ministri poput ministarke zdravlja Nade Čemerić Adžić i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Saše Paunovića, kako kažu naši sagovornici, zaista su se potrudili da daju presek stanja u tom resoru ali i mere za poboljšanje celokupne situacije. Demokrate sa kojima smo razgovarali ocenjuju da se njihovi predlozi odmah mogu primeniti posle izborne pobede.

Ministar za evropske integracije Zoran Lutovac veoma opšte navodi na primer da treba ponuditi alternativna rešenja za održive reforme u svim fazama integracionog procesa ili da treba umesto partijske države ustanoviti političku zajednicu vladavine prava. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Šutanovac kratko predlaže reformisanje policijskog školstva, obezbeđivanje autonomije u radu sektora unutrašnje kontrole uz adekvatno sankcionisanje zloupotreba i veće učešće građana u njihovom otkrivanju, povećavanje broja uniformisane i kriminalističke policije i njihovo opremanje po standardima zemalja EU, poboljšanje materijalnog i profesionalnog statusa pripadnika policije i uvođenje pozorničkog sistema, kao u uključivanje građana i organizacija civilnog društva u reformu MUP i civilnu kontrolu.

Ministar privrede Ivan Stefanović je čini se akcenat stavio na javni sektor a ne na razvoj privrede, te predlaže primenu principa solidarnosti u merama štednje i restrukturiranju koji štiti kapacitet i vitalne funkcije javnih servisa, ukidanje svih subvencija razvojnim fondovima i bankama i zamene indirektnom podrškom domaćim i stranim investitorima, razvoj malih i srednjih preuzeća smanjenjem broja i iznosa parafiskalnih nameta, pojednostavljenjem procedura, kreiranjem stimulativne kreditne politike i pojavljivanje države kao investicionog i kreditnog partnera. On predlaže i departizaciju i profesionalizaciju javnog sektora, poveravanjem ekspertima i profesionalnim servisnim partnerima višegodišnjeg plana korporatizacije i departizacije javnih preduzeća. Stefanović smatra da je potrebno hitno centralizovati i profesionalizovati u super agenciji za investicije sve korake u servisiranju zainteresovanog investitora. Zanimljivo je da su demokrate imale priliku, dok su bile na vlasti, da umesto brojnih agencija osnuju tu super agenciju ali to nisu uradili. Prema nekim ocenama, teško je zamisliti da jedan direktor ma koliko profesionalan menadžment angažovao, može da upravlja celim procesom investicija od informacija do izdavanja dozvola.

Ministar finansija Srboljub Antić u svom resoru, između ostalog, navodi racionalizaciju javnog sektora i smanjenje subvencija, povećanje direktnih poreza kroz progresivno oporezivanje imovine (oporezivanje bogatih), povećanje rudne rente i oporezivanje imovine preduzeća i banaka koja se ne upotrebljava kao i prekidanje prakse prebacivanja rizika promene deviznog kursa kod indeksiranih zajmova na klijente banaka. Prema njegovom mišljenju, banke treba da imaju obavezu da svojim klijentima daju zajmove u novcu u kome oni primaju najveći deo zarade ili imaju štednju u njemu.

Viralnost kulture

Ministarka kulture i informisanja Jelena Balašević ima zanimljiv predlog kada je reč o promociji kulturnih dešavanja. Ona predlaže opremanje Ministarstva user friendly mobilnom aplikacijom, koja bi na dnevnom nivou objavljivala raspored dešavanja, kao i radove koji se na dnevnom nivou proizvode širom zemlje. Za ovakvo delovanje potreban je mali ali spretan tim, bez velikih troškova, što bi omogućilo viralnost za svakog autora, smatra Balaševićeva.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.