Izvor: Blic, 01.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na sledeće izbore po novom sistemu

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio je da će Srbija na sledećim parlamentarnim izborima narodne poslanike najverovatnije birati po novom izbornom sistemu.



"Biće to kombinovani sistem - uzećemo najbolje elemente i većinskog i proporcionalnog sistema", kazao je Marković u intervjuu za današnje Večernje novosti.

On je rekao da je u planu donošenje seta novih izbornih zakona - o izboru narodnih poslanika, političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strankama, biračkom spisku i Republičkoj izbornoj komisiji, kao i izmene zakona o lokalnim izborima.

"Promene izbornih zakona su mnogostruke, a suština tih izmena je dvojaka - da se uspostavi neposredan odnos građana i izabranih lica, kao i da se izborni proces konačno oslobodi uticaja političkih stranaka kroz profesionalizaciju RIK", rekao je on.

Ministar je izrazio nadu da će se set tih zakona u parlamentu naći do kraja godine.

On je naveo da je u Srbiji registrovano više od 600 političkih partija i dodao da očekuje da će se nakon donošenja novog zakona o političkim strankama taj broj partija smanjiti na "razuman broj", odnosno na dvadesetak stranaka.

Na pitanje kojim zakonskim merama će se to sprovesti, Marković je rekao da će rok za preregistraciju stranaka biti samo šest meseci, a da će za upis u registar biti potrebno 5.000 overenih potpisa u sudu.

"Stranka koja nakon dva izborna ciklusa ne ostvari učešće u parlamentu, odnosno ne pređe izborni cenzus, ide ponovo na registraciju. Uvodimo izbornu kauciju kako niko ne bi mogao avanturistički da se bavi politikom. I to o trošku države", objasnio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marković: Novi izborni zakoni

Izvor: B92, 01.Nov.2008

Beograd -- Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković najavio donošenje seta izbornih zakona, ali negirao da se time vlast priprema za vanredne izbore..."Promene izbornih zakona su mnogostruke, a suština tih izmena je dvojaka - da se uspostavi neposredan odnos građana i izabranih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.