Na krizu u Srbiji sa 122 milijarde dinara

Izvor: Glas javnosti, 30.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na krizu u Srbiji sa 122 milijarde dinara

BEOGRAD - Vlada Srbije juče je usvojila program mera za ublažavanje efekata svetske ekonomske krize u Srbiji, koje su prevashodno usmerene na snižavanje kamatnih stopa u cilju povećanja privredne aktivnosti. Program je vredan 122 milijarde dinara, od čega će 17 milijardi platiti budžet, dok ostatak čine krediti banaka.

Kako je predočio premijer Mirko Cvetković, vlada će subvencionisati kamatne stope na kredite za likvidnost, zatim na investicione kredite i na potrošačke kredite, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i to za kupovinu trajnih dobara domaćih proizvođača.

Namera države je da se sadašnje kamate prepolove i da se kupovinom domaće robe podstakne proizvodnja kako bi Srbija uspela ove godine da ostvari zacrtani privredni rast od tri odsto. Osim toga, sve kompanije koje uzmu kredit sa državnom podrškom, moraće da održe broj zaposlenih iz decembra prošle godine, čime se čuvaju radna mesta.

Sistem će funkcionisati tako što će banke odobravati kredite klijentima po standardnoj proceduri, s tim što će kamate biti niže, pošto će država dotirati jedan njihov deo.

Lakše do kredita

Prema rečima ministra ekonomije Mlađana Dinkića, država će izdvojiti dve milijarde dinara za subvencionisanje kamata za 40 milijardi dinara kredita namenjenih povećanju likvidnosti. Polovina te sume je namenjena za kredite izvoznicima.

Kamatna stopa na kredite za likvidnost firmi biće maksimalno 5,5 odsto godišnje, odnosno tri odsto plus jednomesečni euribor, sa rokom otplate do 12 meseci, a pozajmicu će moći da dobiju preduzeća bez obzira na veličinu.

Investicioni krediti će nositi kamatnu stopu od oko šest odsto, po formuli - tromesečni euribor plus četiri procenta, a imaće rok otplate od tri do pet godina, uz poček do 12 meseci. Ukupan iznos tih kredita biće 17 milijardi dinara, od čega će 30 odsto obezbediti Fond za razvoj, a ostatak poslovne banke, kojima će država garantovati tri četvrtine plasmana (75 odsto).

Bolje domaće

Treću meru čine subvencije za kamate na potrošačke kredite i lizing za domaću robu u iznosu od jedne milijarde dinara, za ukupno 20 milijardi dinara kredita. Na ovaj način će se pomagati kupovina domaćih automobila i kamiona, poljoprivredne mehanizacije, nameštaja i podnih obloga i bele tehnike, a prema Dinkiću, preliminarna lista kvalifikovanih proizvođača broji oko 2.500 preduzeća. Kamatna stopa za kupovinu kragujevačkog „punta“ iznosiće 4,5 odsto u odnosu na sadašnjih 14,5, a za ostale proizvode do šest procenata, uz otplatu na sedam godina za vozila i pet godina za ostale proizvode. To znači da će rata za „punto“ biti od 100 do 130 evra u zavisnosti od opremljenosti modela.

JEFTINIJI KREDITI U FEBRUARU

Vlada je paket mera formirala u dogovoru sa poslovnim bankama, koje će početi da odobravaju jeftinije kredite već u drugoj polovini februara.

U pregovorima su između ostalih učestvovale Komercijalna, Inteza, Erste, Hipo i Sosijete ženeral banka.

One banke koje budu imale pad kreditne aktivnosti, odnosno koje budu povlačile devize iz Srbije, neće moći da učestvuju u vladinom programu.

...Zasto se to nije preduzelo pre 3 ili 6 godina ? Ovako , isuvise je to mali iznos {1,3mld evra} i ...isuvise kasno . Ne bih da odugovlacim , mere su ok , ali nece mnogo toga popraviti . Poenta , zalosna : Srbija kaska za zaapadom kao kucence za gazdom ---takve mere su vec pocele da se primenjuju ovde ---i , izvinite , nisam maliciozan ---NECE DOVOLJNO DOBRO FUNKCIONISATI . Banke su vec dobile silne paretine ovde i ustezu se bilo kome da pozajmljuju u USA { a ardo bi u zemlje treceg sveta zbog visokoih profita} Ovde je narod , prosto , do grla zaduzen , sve vise nezaposlen ....Obamin plan da zaposljava narod je dobar ...samo kratkorocno , jer drzava ne moze vecito stampati pare ....

Dakle , glavni donosioc ovih odluka SU BANKE [ i to ne Komercijalna koju prvu navodite} , politicari slezu armenima i potpisuju ...

Србија се задужује, а банковни рачуни политичара и њихове деце енормно расту. Од новца који ми грађани Србије враћамо свествим институцијама које задуживањем пљачкају Србију, финансира се куповина станова за швалерке, школовање нечије деце по скупим универзитетима у свету, политичке партије, бахатост и расипништво министара, плате за министарске рођаке по министарствима која ништа не раде и нису сервис грађана јер ни један обичан папирић не може да се узвади а да се не плати рекет оној багри у Немњиној улици. Задуживањем у иностранству, грађани Србије, директно финансирају и мафијашке фирме које су у власништву мафијаша (популарно названих тајкуни или ”успешни” бизнисмени).

Још кад би спровођење тог програма поверили оним "успешним менаџерима" из Г17.... Ма дивота...

Nek vrate lopovi samo polovinu novca i nema krize u zemlji SRBIJI a zna se ko su lopovi svi danasnji vlastodrsci na celu sa poglavnikom tadicem i ostalim lopovima i lazovima...

Kriza u Srbiji se moze prevazići vrlo lako.Jednostavno treba preispitati i oduzeti imovinu nekoliku tzv tajkuna u ukupnoj vrednosti od oko15-20 milijardi eura.To bi značajno pokrenulo i rasteretilo Srbiju od dugova. Pare ne ulagati u ogromne šoping molove kojih je već previše po Srbiji, već ulagati u stimulaciju domaće proizvodnje.Ne davati kredite za automobile već za biznis planove. Dobar proizvod sa pristupačnom cenom će uvek naći kupca na zdravom tržištu bez Deltinog i Pinkovog pokvarenog monopola .Vi iz vlasti prestanite da pomazete samo tajkune jer nisu oni posisali svu pamet ovog sveta nisu oni jedini besmrtni faraoni koji znaju kako se prave pare i vode kompanije dajte bar malo šansi i ostalima da se dokažu .Ne srljajte pošto-poto ka trulom kapitalizmu .Neka mi neko odgovori da li je normalno i zdravo za državu da neki tajkun u srbiji ima kapital od 4 milijardi eura a pri tom njegov radnik u ima platu od 150-200 eura za svakodnevni rad od od jutra do večeri.Ako podjemo od činjenice da je taj tajkun napravio te pare u zadnjih recimo 10 godina po računici ispada da je on zaradjivao 1 milion eura dnevno.Da li je to normalno.Kako da povećate potrošnju i pokrenete privredu sa takvim platama.Na kraju će i ti tajkuni kao i sav ostali svet završiti na nekom od Beogradskih grobalja sa posvetom na spomeniku da je on nekada bio poznati beogradski ili srpski trgovac(kao da će mu to nešto pomoći) .Sve je isto samo njega nema .

Milioneri -tajkuni su zlo za društvo u celini.Od njih niko nema koristi sem lekara koji ih leče za sitne pare koje im oni strpaju u džep kao milostinju da prežive još koji dan.Obično posle lekarske dijagnoze njima je zabranjeno sve.Njihove lične potrebe nakon toga su 100 eura za hranu + 100eura za lekove . Pa da vas pitam gospodo tajkuni čemu onda toliki milioni .Vasu bolest može izlečiti samo oftamolog (očni lekar) a dijagnoza je: VAMA SU OČI GLADNE.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.