Na jesen pritisak EU na Vladu Holandije

Izvor: Blic, Beta, 04.Sep.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jesen pritisak EU na Vladu Holandije

Založio se za odmrzavanje SSP sa

Srbijom: Oli Ren

U Evropskoj uniji postoji većinsko raspoloženje da se odmrzne prelazni sporazum sa Srbijom, ali će pojačan dijalog sa Holandijom na tu temu sačekati glasanje za Lisabonski sporazum u Irskoj i izbore u Nemačkoj. Kako „Blic” saznaje iz diplomatskih izvora, povoljan ishod referenduma i kraj nemačkih izbora povoljan su trenutak da se generiše atmosfera u kojoj bi mogao da se izvrši pritisak na Vladu u Hagu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Kako kažu izvori „Blica” iz Brisela, trenutno je, pored Holandije, najveća prepreka odmrzavanju prelaznog sporazuma upravo Nemačka u kojoj dominiraju predizborne teme, gde pominjanje mogućnosti za proširenje EU nije karta na koju se može igrati za sticanje političkih poena. Zato se očekuje da bi uz povoljan ishod irskog referenduma, zakazanog za oktobar, i kraj predizborne kampanje u Nemačkoj, krajem ovog meseca, mogao da bude povoljan trenutak za još jedan pokušaj da se uveri Holandija da popusti i dozvoli početak procesa ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U međuvremenu, od evropskih zvaničnika stižu optimistične izjave koje se u Beogradu tumače kao ohrabrenje.

- Pošto još ne znamo da li će se na dnevnom redu sastanka Saveta ministara EU, koji treba da bude održan 14. i 15. septembra u Briselu, naći i tema o odmrzavanju trgovinskog sporazuma sa Srbijom, pozitivne izjave Olija Rena i drugih zvaničnika trenutno možemo da shvatamo samo kao podršku, ali ne i garanciju da će se to dogoditi - kaže izvor „Blica” iz diplomatskih krugova, dodajući da se čeka rezultat referenduma u Irskoj jer će, „ukoliko Irci podrže Lisabonski sporazum, šanse za sve nas biti mnogo veće”.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Briselu da bi Savet ministara Evropske unije uskoro trebalo da prizna napredak Srbije i otkoèi prelazni sporazum sa Srbijom Izvori „Blica” iz Brisela dodaju da je komesar izneo svoje uverenje, ali i većinsko raspoloženje ostalih komesara. Tamo ne žele da govore o rokovima kada bi sporazum mogao biti odmrznut, ali tvrde da će se to pitanje sigurno naći na dnevnom redu sastanka šefova diplomatije EU u Švedskoj i sledećem, koji će se održati 14. i 15. septembra u Briselu.

Barozo: Poštovati obećanje kandidatima

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da EU mora poštovati obećanje dato zemljama kandidatima koje žele da postanu članice EU. U smernicama za rad Evropske komisije u idućih pet godina očekivanog novog mandata, Barozo je to obrazložio činjenicom da je ulazak novih članica u Evropsku uniju „znatno ojačao Uniju, isto kao i odbranu mira i stabilnost evropskog kontinenta”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.