Na Kosovu branimo dostojanstvo ponižene Evrope

Izvor: Politika, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu branimo dostojanstvo ponižene Evrope

Ono što danas pokušavaju svetski moćnici na početku 21. veka sa Kosovom događalo samo u vremenima okupacije, tiranije i nasilja, poručio je mitropolit Amfilohije

Nikada Evropa i Sjedinjene Američke Države nisu bile poniženije nego danas, poručio je u mitropolit Amfilohije na molebnu za spas stradalnog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ispred Hrama Svetog Save na Vračaru koji održan posle velikog narodnog skupa „Kosovo je Srbija”.

„Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << cara Lazara, preko 1941. godine, sve do danas nismo pristali na ucenu da pogazimo, ne svoje dostojanstvo, nego pravdu koja drži zemlju i gradove. Nećemo to dozvoliti ni sada i zato ovde branimo ne svoju čast i obraz, već i dostojanstvo ponižene Evrope”, besedio je mitropolit crnogorsko-primorski na molebnu koji je služio sa članovima Svetog sinoda i vladikama iz zemlje i inostranstva.

Molitve svetom knezu Lazaru, svetom Savi i srpskim mučenicima za spas srpskog naroda sinoć je uputilo stotinak hiljada ljudi koji su upaljenim svećama preplavili plato ispred svetosavskog hrama. Molebnu su prisustvovali i predsednik vlade Vojislav Koštunica sa ministrima, Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, Ivica Dačić, predsednik SPS-a, i princ Aleksandar Karađorđević.

„Kosovo je grdno sudilište i danas se na Kosovu i Metohiji sudi i nama i Albancima i Amerikancima i Englezima i Francuzima koji se danas odriču Viktora Igoa, Franše d’ Eperea i De Gola. Zato, u ovom trenutku, treba da ujedinimo narodnu volju i da svi jednim ustima i jednim srcem kažemo svetu, ali ne samo sada, već do poslednjeg potomka ovoga naroda, da je Kosovo naša zenica, sveti grad Jerusalim i da ga se ne možemo odreći ni u ovom zemaljskom, ali ni u božijem neprolaznom životu”, rekao je ovaj arhijerej SPC.

Mitropolit Amfilohije je poručio da se ono što danas pokušavaju sa Kosovom svetski moćnici na početku 21. veka događalo samo u vremenima okupacije, tiranije i nasilja. „Kako objasniti u vremenu zrelog čovečanstva koje ima UN, Savet bezbednosti, međunarodno pravo, konvencije i koje se zaklinje u ljudska prava da ta pravda važi za svaki narod i državu na ovom svetu, a ne važi za Kosovo i Metohiju.” Podsećajući da je kosovski zavet koji je po svojoj prirodi Novi zavet zapečaćen krvlju, a ne mastilom, mitropolit Amfilohije je poručio da se ovde pred Bogom i svetinjom uspravimo: „Kosovsko opredeljenje je da živimo u slobodi. Ali, ako treba da umremo, da umremo za slobodu, ne samo svoju i Kosova, već i slobodu svakog časnog čoveka i naroda.”

M. Pešić

[objavljeno: 22.02.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.