Na Kosmetu zelenaše i političari

Izvor: Glas javnosti, 06.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosmetu zelenaše i političari

BERLIN/PRIŠTINA - Na Kosovu među Albancima zelenaštvo je veoma rasprostranjeno i često odnosi ljudske živote, a dobro upućeni tvrde da su u taj protivzakoniti biznis umešani i političari.

"Zelenašenje ili fajda, kako se to na Kosovu kaže, veoma je česta pojava. Mnogi zelenašima daju sve što imaju, mnogi pak gube živote. U kosovskoj policiji znaju za pojavu, a dobro upućeni tvrde da su u to umešani i političari", tvrdi nemački radio Dojče vele.

U centru Prizrena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je pre tri dana iz vatrenog oružja ubijen 22-godišnji mladić, a trojica su teže ranjena. Zločin se dogodio usred bela dana. Portparol regionalne policije izjavio je da je do ubistva i ranjavanja došlo zbog zelenaštva - ilegalnog pozajmljivanja novca pod kamatom.

Na Kosovu je učestala pojava davanja ili uzimanja novca na takozvanu fajdu, kamatu koja je desetostruko veća od one u bankama. Ako je dužnik u nemogućnosti da novac vrati na vreme, kamata se svakog meseca udvostručava. Mnogi su zbog toga izgubili svoje kuće i lokale vredne i po nekoliko stotina hiljada evra. Mnogi su prošli još gore: ubijeni su, izvršili su samoubistva ili tajno sami ili sa porodicama pobegli sa Kosova, tvrdi radio.

Policija na Kosovu je prošle godine podnela 34 prijave. U policiji kažu da su uhapsili neke zelenaše, ali je zbog straha malo onih koji prijavljuju slučajeve.

''Policija Kosova je tokom 2010. tretirala 26 slučajeva fajde. Od toga je 23 prosledila tužilaštvu sa poznatim počiniocima, sedam osoba je pritvoreno, protiv 34 osobe podignuta je krivična prijava, a pretpostavljena šteta je 25.000 evra'', kaže za Dojče vele Baki Keljani, portparol kosovske policije.

"Dobro upućeni tvrde da su među zelenašima i mnogi bogati zvaničnici sa Kosova. Ali Keljani za radio kaže da ''još nisi imali slučaj da su čelnici bilo kojih kosovskih institucija bili osumnjičeni za davanje novca uz velike kamate''.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.