Na Kosmetu 9.000 Srba bez lekova

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosmetu 9.000 Srba bez lekova

Na carinskom terminalu u južnoj Mitrovici gotovo dve nedelje nalaze se zaplenjeni lekovi iz Srbije

Kosovska Mitrovica – Skoro dve nedelje na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice nalazi se pošiljka sa lekovima namenjena Srbima na centralnom Kosovu, vrednosti 1.700.000 dinara, pa je tako oko 9.000 Srba u ovom delu pokrajine bez neophodnih lekova – antibiotika, sedativa, antihipertenziva, lekova za dijabetes i drugih lekova namenjenih hroničnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bolesnicima. Lekovi su bili namenjeni za Dom zdravlja u Gušterici, ali i za ambulante u selima Livađe, Gornja Gušterica, Dobrotin, za Srbe u Lipljanu, u selu Suvi Do i u Letini.

Portparol Unmik-carine Adrijatik Staviljeci izjavio je juče da zaplenjeni lekovi za domove zdravlja u srpskim sredinama na centralnom Kosovu ne mogu biti predati dok za to ne bude dato „zeleno svetlo” iz resornog ministarstva u Prištini.

Staviljeci je za „Politiku” objasnio da „problem nije u carini, već što pošiljka nema potrebnu dokumentaciju, odnosno sertifikat Ministarstva zdravlja Kosova”.

– Carinska služba sa ovom pošiljkom nema ništa, jer je u pitanju donacija Srbije, ali da bi ova pošiljka ušla na teritoriju centralnog Kosova neophodan je sertifikat, kako bi Ministarstvo zdravlja Kosova bilo sigurno da su lekovi ispravni i da mogu da se koriste. Uostalom, samo uvezena roba mora da ima potvrdu o plaćenoj carini, a u ovom slučaju ne radi se o uvozu, već o donaciji – izričit je Staviljeci.

On dodaje da, po njegovom saznanju, sertifikat mora da traži Dom zdravlja kome su lekovi namenjeni, u ovom slučaju nadležni lekar koji upravlja ovom zdravstvenom institucijom.

Na ovu njegovu tvrdnju oštro je reagovao Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga, koji kaže da je namera privremenih kosmetskih institucija, ali izgleda i međunarodne zajednice da „protera Srbe sa ovog prostora”, jer kako on navodi „ako nema zdravstvenih srpskih institucija, Srbi ovde neće opstati”.

– Pošiljka je ostala na terminalu, a vozilo Doma zdravlja iz Gušterice je propušteno. Nedavno je ista situacija bila i sa lekovima namenjenim Domu zdravlja u Gračanici, međutim, posle intervencije zvaničnika u Beogradu, lekovi su stigli u Gračanicu. Ovo su nečuveni, ali i u kontinuitetu poražavajući potezi za srpsku zajednicu, a stižu od navodnih demokratskih institucija. Direktor Doma zdravlja u Gračanici je razgovarao sa predstavnicima Unmika i navodno i oni su ogorčeni ovakvim ponašanjem, međutim, ništa ne čine da oko 9.000 Srba dobije lekove, odnosno adekvatnu zdravstvenu zaštitu – kaže za „Politiku” načelnik Kosovskog okruga.

Direktor Doma zdravlja dr Bogoljub Stefanović bio je nedostupan, a sekretarica Doma zdravlja u Gušterici posle našeg insistiranja nije bila voljna da da brojeve telefona zamenika direktora ove zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu kako bismo dobili detaljnije informacije o situaciji u tom delu pokrajine.

Lekari Doma zdravlja u Gušterici, kojima su lekovi namenjeni, saopštili su, kako je preneo Tanjug, da se već oseća nestašica antibiotika, antidepresiva i lekova za normalizaciju krvnog pritiska.

B. Radomirović

-------------------------------------------------------------

Intervencija SZO

Poverenik za Kosovo i Metohiju u Ministarstvu zdravlja Srbije Ljubiša Nedeljković izrazio je juče očekivanje da će lekovi koji se nalaze na Unmik carini u južnoj Kosovskoj Mitrovici do danas stići do Doma zdravlja u Donjoj Gušterici.On je Tanjugu rekao da je šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Dorit Nican obećala da će tim povodom intervenisati kod nadležnih organa.

Tanjug

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.