Na Albanskim Alpima živi beli medved

Izvor: Glas javnosti, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na "Albanskim Alpima" živi beli medved

PRIŠTINA - Na zvaničnom sajtu kosovskog ministarstva trgovine i industrije, koji je već nekoliko puta bio gašen, i dalje stoje netačni podaci o geografskom položaju i imenima mesta na Kosovu. Zbog mnogih negativnih reakcija međunarodnih zvaničnika, kosovsko ministarstvo trgovine i industrije, koje je odgovorno za sadržaj ovog sajta, nekoliko puta je tokom 2006, 2008. i 2010. povlačilo prezentaciju sa interneta.

Poslednji put prezentacija je povučena u aprilu, ali posle ponovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << aktiviranja službenog turističkog sajta ministarstva trgovine i industrije, podaci i dalje ostaju netačni.

Na sajtu, koji je dostupan na albanskom, engleskom i nerazumljivom srpskom jeziku, više se ne mogu pročitati sadržaji koji govore o kulturnom nasleđu - odeljak kulturni monumenti, već su samo postavljene fotografije nekih od bitnih znamenitosti bez ikakvog objašnjenja.

Posetioci sajta mogu između ostalog videti fotografije zgrade Prizrenske lige, Novobrdske tvrđave, rimskog naselja Ulpijana, Muratovog turbeta, katoličke crkve u Letnici, manastira Gračanica i Visoki Dečana. "Oni koji nisu dobri poznavaoci prilika na Kosovu, ostaće uskraćeni za informacije o kojim i čijim objektima je reč", javlja KIM radio.

  "Albansko more"

  Još jedan od netačnih toponima je "Albansko more". Naime, u odeljku posvećenom geografiji Kosova stoji da se "u blizini Prištine nalazi Drenička dolina koja povezuje Beli Drim sa najkraćim putem za Albansko more".

  Tradicionalni proizvodi - hoteli

  Deo o umetničkim zanatima gde se ranije navodilo da su gusle, pored ćiftelija i frule, tradicionalni albanski muzički instrument, više ne postoji. Umesto njega na sajtu se može naći odeljak gde su kao tradicionalni proizvodi Kosova navedeni - hoteli u Prištini.

Na sajtu se kao objašnjenje na nerazumljivom srpskom jeziku navodi da "Kosovo predstavlja riznicu etničkih i religijskih naslijeđa iz različitih povijesnih razdoblja rezultira u mozaiku kultura". "Ove naslijeđa bili su pod utjecajem raznih povijesnih, socijalnih, ekonomskih i religijskih okolnostima. Cijeli umjetnički vrijednost kao baština pripada različitim stilovima, kao i Albanaca i drugih naroda bili su stanovnici ovoga kraja", stoji na sajtu.

Ranije je na sajtu pisalo da je reč o "crkvama albansko-vizantijskog stila, eklektičkim crkvama rimsko-vizantijsko-gotsko-albanskog stila, izgrađenih tokom DžIV vijeka na temelima paleohrišćanskih objekata".

Na sajtu više nema reči o kulturnim objektima na Kosovu i dalje ostaje zanimljiv odeljak o flori i fauni, gde i dalje piše da na "Albanskim Alpima živi beli medved".

Pa ovo za belog medsu je tacno. Beli medved zivi u Sibiru i na Aljasci, a to su pokrajine "Severnog Kosova" koje ce jednog dana biti pripojene "Velikom Kosovu", sa glavnim gradom u Novosibirsku! Zaista, ljudska glupost nema granica!

Nije mi jasno koji je to "DžIV vijeka". Predpostavljam da je 14-sti? Da li neko u redakciji cita tekst prije nego sto se objavi?

Pa tako valjda pise na tom sajtu. Pod navodnicima je

Koji smo mi hipokriti ??

Virimo preko tarabe , a na siteu nasih turistickih organizacija/institucija iz Srbije mozete procitati milion puta vise gluposti.

Ali, mi umesto da obelodanimo te budalastine, gledamo druge , navodimo "pouzdane izvore" tj. dajemo im vremena da greske isprave dok nase greske stoje neispravljene i postajemo predmet ismejavanja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.