NVO traže smenu Selakovića zbog izbora tužilaca

Izvor: Akter, 23.Dec.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO traže smenu Selakovića zbog izbora tužilaca

Organizacije za ljudska prava saopštile su, povodom izjave ministra pravde Nikole Selakovića, da se prilikom izbora tužilaca biraju oni koji, između ostalog, politički odgovaraju Vladi Srbije, da su primenom političkih kriterijuma narušene ustavnost i zakonitost izbornog procesa i zahtevaju smenu Selakovića i ponavljanje izbora tužilaca

U saopštenju se navodi da je 21. decembra na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije bio je izbor 55 tužilaca, među kojima i tužioca >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << za ratne zločine. Na sednici nije izabran novi tužilac za ratne zločine zato što nijedan od šest kandidata nije dobio većinu glasova.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, Državno veće tužilaca predlaže kandidate za izbor javnih tužilaca Vladi Srbije, a Vlada potom, kao ovlašćeni predlagač, predlaže konačne kandidate za izbor javnih tužilaca Narodnoj skupštini.

Udruženje tužilaca Srbije je pre sednice Skupštine iznelo kritiku na profil kandidata koje je predložila Vlada, ukazujući da su kriterijumi Vlade nejasni, da nisu nužno predloženi oni tužioci koji su ujedno ocenjeni kao najstručniji, najosposobljeniji i najdostojniji.

Tokom sednice Skupštine, poslanici su kritikovali Vladu zbog nedostatka jasnih kriterijuma za izbor javnih tužilaca, ukazujući na mogućnost nezakonitog političkog uticaja. Ministar pravde Nikola Selaković je na ove kritike reagovao eksplicitnim priznanjem da se Vlada zaista rukovodila i nedozvoljenim političkim kriterijumima prilikom izbora tužilaca.

"Nisam politički mazohista da biram one koji potpuno ne odgovaraju politički Vladi. Ali, pre svega, kriterijum je

stručnost za obavljanje tužilačkog posla".

Ovakvim postupanjem, ministar pravde Republike Srbije je prekršio ustavne garancije samostalnosti javnog tužilaštva, kao i zakonske garancije o nezavisnosti u radu.

U saopštenju se podseća da je na ugrožavanje samostalnosti i nezavisnosti tužilaštva u procesu izbora tužilaca ukazala Evropska komisija u izveštaju o napretku za 2015. godinu. Ocenom da "ima prostora za vršenje političkog uticaja prilikom izbora i imenovanja sudija i tužilaca."

Komisija je posebno ukazala na pritisak prema Tužilaštvu za ratne zločine: "Politički pritisak kojim se podriva rad Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) je razlog za zabrinutost."

Samo zbog političkih napada na TRZ tokom 2015. godine, reagovali su Komesar za ljudska prava Saveta Evrope, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali i domaća stručna javnost, podsećaju NVO.

NVO ukazuju da je primenom neustavnih i protvizakonitih političkih kriterijuma prilikom izbora kandidata za tužioce, Vlade i ministra pravde, proces izbora tužilaca teško diskreditovan.

Zbog toga organizacije za ljudska prava zahtevaju njegovu smenu, kao i ponavljanje postupka izbora javnih tužilaca u skladu sa ustavnim i zakonskim principima, navode u zajedničkom saopštenju Fond za humanitarno pravo, Centar za praktičnu politiku Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.