Izvor: B92, 29.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS za rehabilitaciju novinara

Beograd -- NUNS će pokrenutii postupak rehabilitacije novinara Zorana Lukovića, Srđana Jankovića i Slavka Ćuruvije, koji su marta 1999. osuđeni na po pet meseci zatvora.

Odluku da traži rehabilitaciju Lukovića, Jankovića i Ćuruvije Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) doneo je, na predlog više članova Udruženja, na sednici održanoj 24. aprila u Novom Pazaru.

"Izvršni odbor NUNS-a smatra, kao i u vreme izricanja presude, da nije bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << elemenata za krivično gonjenje trojice novinara. Shodno tome abolicija (Lukovića), kao čin milosrđa jednog od najviših službenika režima Slobodana Miloševića ne sme ostati jedini osnov Lukovićevog oslobađanja, jer ona u suštini ne poništava optužbu i presudu, tim pre što milosrđe nije obuhvatilo Ćuruviju i Jankovića", naveo je NUNS.

U saopštenju se podseća da su Luković, Janković i Ćuruvija osuđeni marta 1999. po tužbi ministra Milovana Bojića, koji je bio i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, zbog teksta objavljenog 5. decembra 1998. u "Dnevnom telegrafu", u kome se Bojić indirektno dovodi u vezu sa ubistvom lekara Aleksandra Popovića.

Nekoliko dana kasnije Bojić je podneo tužbu prema Krivičnom zakonu, član 218, o širenju lažnih vesti. Dan pre toga policija je uhapsila osumnjičenog za ubistvo doktora Popovića, navodeći da je reč o zločinu iz strasti.

Presuda trojici novinara postala je pravosnažna naredne godine tokom bombardovanja.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja.

Srđan Janković se iselio u Crnu Goru, gde i danas živi i radi.

Zoran Luković je 15. avgusta 2000. uhapšen i upućen na izdržavanje kazne u Padinsku Skelu.

Iz zatvora je pušten 21. oktobra, a pomilovan je rešenjem predsednika Srbije Milana Milutinovića, na predlog bivšeg ministra pravde Dragoljuba Jankovića, koji je to predložio poslednjeg dana na toj dužnosti.

"Pravosuđe Srbije imalo je punu deceniju da ispravi nepravdu koju su njihovi prethodnici naneli trojici novinara, ali očigledno da je za državu taj slučaj stavljen ad akta bez obzira na stradanja naših kolega", naveo je NUNS u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NUNS traži rehabilitaciju novinara

Izvor: Mondo, 28.Apr.2009, 23:40

Nezavisno udruženje novinara Srbije će pred nadležnim državnim i pravosudnim organima pokrenuti postupak rehabilitacije novinara Zorana Lukovića, Srđana Jankovića i Slavka Ćuruvije, koji su marta 1999. godine osuđeni na po pet meseci zatvora.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.