NUNS osuđuje pretnje novinarki B92

Izvor: B92, Beta, 26.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS osuđuje pretnje novinarki B92

Beograd, Novi Sad -- NUNS je uputio javnu kritiku uredniku Televizije Kuršumlija Slavku Saviću zbog fizičkih pretnji novinarki agencije Beta i RTV B92 Ljiljani Danilović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saopštenju ističe da ponašanje urednika TV Kuršumlija zaprepašćuje jer su pre samo nekoliko dana NUNS i druge novinarske i medijske asocijacije najoštrije osudile upad lokalnih funkcionera u studio i pretnje upućene čelnim ljudima ove kuće.

"Taj skandalozni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << incident osudili su i novinari u Kuršumliji među kojima i Ljiljana Danilović, koja je samo nekoliko dana kasnije bila izložena neprijatnom saslušanju u policiji upravo po prijavi urednika TV Kuršumlija da je, navodno, učestvovala u otmici jednog sugrađanina", kaže se u saopštenju.

Savić je, pored toga, koleginici Danilović uputio niz pretnji pominjući bejzbol palicu koja svakako ne spada u "oružja" medijskih delatnika, kaže se u saopštenju.

Svaki drugi dan pretnja novinarima

Inače, NUNS je sinoć održao tribinu na kojoj je zaključeno da pritisci i verbalne pretnje novinarima ne prestaju, ali se poslednjih meseci oni koji prete brže identifikuju i procesuiraju.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće navela je na tribini održanoj u Leskovcu da to udruženje mesečno registruje po 15 verbalnih napada lokalnih moćnika na novinare. "U takvim slučajevim pišemo gradonačelniku i policiji i primećujemo da dolazi do promene stanja svesti kod političkih moćnika i novobogataša. Oni odgovaraju da je reč o nesporazumu i da se to više neće dogoditi", kažala je Nadežda Gaće.

Ona očekuje da će napada svakim danom biti sve manje.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković ocenio je da su u prethodnoj godini izraženi pritisci na novinare preko sudova, podnošenjem velikog broja tužbi.

"To su najčešće pokušaji da se mediji dovedu u red. Govorim o lokalnim sudijama, među kojima su i sudije koje su pre 5. oktobra sudile po nalogu vlasti", rekao je Raković.

On je kao drastičan primer naveo novinara Željka Bodrožića iz "Kikindskih novina", koji je rekorder među novinarima po dobijenim tužbama.

Predstavnik Odeljenja za medije u misiji OEBS u Srbiji Miroslav Janković ocenio je da se reakcija srpske države prema napadima na novinare menja u pozitivnom smeru.

"Od one čuvene rečenice ministra policije Ivice Dačića da će se novinari štititi kao službena lica, stvari kreću nabolje i brže se identifikuju i procesuiraju ljudi odgovorni za kršenje medijskih prava i sloboda", ocenio je Janković.

Brajović: Povećan broj napada na novinare

U prvih osam meseci ove godine u našoj zemlji je bilo 39 ozbiljnih napada na novinare što je dvostruko više nego u dve prethodne godine zajedno i taj broj se nažalost povećava, izjavio je danas predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović.

Zbog toga je UNS predložio Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kao i drugim nadležnim ministarstvima, da se donesu izmene odgovarajućih zakona kojima bi bile predviđene strože kazne za napade na novinare i druge medijske radnike, odnosno obezbeđena im bolja krivično-pravna zaštita, rekao je on predstavljajući u Novom Sadu tu inicijativu.

"Suština je u tome da za ozbiljne napade i pretnje novinarima bude zaprećena kazna do tri godine zatvora, što bi bilo srazmerno predviđenim kaznama za napade na sudije, policajce i druga službena lica", rekao je Brajović napominjući da i novinari obavljaju posao od javnog interesa i sve češće su tom prilikom opasno ugroženi.

On je dodao da UNS ne traži za novinare i ostale medijske poslenike status službenih lica, jer oni nisu i ne treba da budu državni službenici, ali bi, kako je objasnio, definisanjem u zakonu da je napad na njih krivično delo to automatski bio posao za tužioca i procesuiranje po službenoj dužnosti.

Profesor prava i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević je istakao da novinari u Srbiji treba da dobiju bolju zaštitu, imajući pre svega u vidu okruženje u kojem rade, i dodao da bi krivično delo napada na na novinare i uvođenje kazne trebalo da bude definisano u okviru izmena Zakona o javnom informisanju ili Krivičnog zakonika.

Jednostavnije i brže bi bilo da to bude učinjeno izmenama Zakona o informisanju, rekao je on i izrazio očekivanje da će se taj predlog uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Na tribini u Gradskoj biblioteci, na kojoj su učestvovali i pravni savetnik UNS-a Zoran Lakićević, predsednik Društva novinara Vojvodine Slobodan Jakovljević i predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije Zvezdan Mančić, predstavljeni su i predlozi da prekršajno odgovaraju oni koji onemogućavaju novinara u praćenju javnih događaja kao i izdavači glasila koji izbegavaju obaveze prema zaposlenima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.