Izvor: Politika, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS potrošio 440 miliona na reklame

Naftna industrija Srbije potrošila je prošle godine na reklamu i propagandu nešto malo manje od 440 miliona dinara, a "marketinške efekte ostvarila je i kroz realizaciju brojnih sponzorstva i donacija". Ovi podaci navedeni su u odgovoru na poslaničko pitanje Momira Markovića (SRS), koje je Aleksandar Popović, ministar energetike, prosledio srpskom parlamentu, a koje je potpisao Srđan Bošnjaković, generalni direktor NIS-a.

Marković je pre mesec dana pitao vladu da li je tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je "Srđan Bošnjaković, direktor NIS-a, samo u prošloj godini na propagandu i reklamu potrošio milijardu dinara državnog novca". U prilično opširnom odgovoru, navedene su odluke o pokretanju "marketinških i PR aktivnosti", ali i to da je Upravni odbor NIS-a usvojio izveštaj o poslovanju u 2006. godini sa navedenim troškovima za reklamu. Objašnjavajući "marketinške efekte kroz realizaciju brojnih sponzorstva i donacija" u odgovoru je navedeno da su one, "osim na unapređenje tržišne pozicije, bile usmerene i ka harmonizaciji odnosa sa lokalnom i najširom društvenom zajednicom".

Direktor Bošnjaković piše i da "NIS kao društveno odgovorna kompanija, pruža humanitarnu pomoć najugroženijima, a podržava i mnoštvo nacionalnih projekata u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i sporta".

On ističe i da je, prethodnih godina, u više navrata javno pokazano interesovanje, pa i od poslanika Skupštine Srbije, za to što NIS toliko pažnje posvećuje marketinškim aktivnostima. Objašnjava da je razlog to što se tržišna pozicija NIS-a poslednjih godina korenito promenila, jer je sve veća konkurencija s obzirom na to da je 61 odsto svih benzinskih pumpi u privatnom vlasništvu, ili u vlasništvu regionalnih naftnih kompanija". Bošnjaković je na kraju naveo i novinu u marketinškim aktivnostima NIS-a – "kampanju u cilju repozicioniranja vode za piće 'jazak', kao novog brenda NIS-a na tržištu Srbije".

M. Č.

[objavljeno: 18.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.