Izvor: B92, 13.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Poništiti presudu Bodrožiću

Novi Sad -- Nezavisno društvo novinara Vojvodine traži od nadležnih da ponište presudu novinaru Željku Bodrožiću.

NDNV je upozorio da nadležne institucije ni dve godine posle naloga Komiteta Ujedinjenih nacija za ljudska prava nisu dale obeštećenje Bodrožiću, iako je rok za poništenje presude i obeštećenje bio tri meseca.

"Od nadležnih ne zahtevamo ništa više nego da poštuju međunarodne propise, na čije se sprovođenje Srbija obavezala, između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao članica UN", saopštio je NDNV.

Bodrožiću je 2002. presuđeno da plati kaznu po tužbi koju je protiv njega za uvredu i klevetu podneo nekadašnji funkcioner Socijalističke partije Srbije Dmitar Šegrt. Šegrt je presudu dobio pred Opštinskim sudom u Kikindi, što je potvrdio Okružni sud u Zrenjaninu.

Domaći sudski organi odbacili su zahtev Bodrožićevih branilaca za zaštitu zakonitosti, posle čega su se njegovi branioci žalili Komitetu UN za ljudska prava, koji je usvojio žalbu i u novembru 2005. naložio Srbiji da u roku od tri meseca poništi presudu i obešteti Bodrožića s milion dinara.

NDNV je podsetilo da je Bodrožić urednik Kikindskih novina, lista koji je platio najviše kazni po Zakonu o informisanju koji je usvojen u vreme kada je na čelu Ministarstva za informisanje bio generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.