Musliu: Treba pripojiti Bujanovac i Preševo Kosovu

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musliu: Treba pripojiti Bujanovac i Preševo Kosovu

Nenad Popović tvrdi da je reč o provokaciji, dok SRS i SPS osuđuju inicijativu i traže oštru reakciju državnih organa

Bujanovac – Predsednik Pokreta za demokratski progres i potpredsednik opštine Bujanovac Jonuz Musliu pozvao je juče pismenim saopštenjem lidere svih albanskih političkih partija iz Bujanovca i Preševa na formiranje zajedničkog nacionalnog veća, koje bi, kao predstavnik albanske zajednice, ušlo u pregovore sa Vladom Srbije o pripajanju tih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << opština Kosovu.

Kao razlog za takav zahtev, on je, kako prenosi agencija Beta, naveo činjenicu da se šest godina nakon završetka sukoba na tom području "ništa nije promenilo u političkom i ekonomskom smislu osim što je formirana multietnička policija".

Musliu je u izjavi za Betu istakao da neće tražiti da to nacionalno veće bude deo pregovaračkog tima iz Prištine u toku pregovora o budućem statusu Kosova, već da će direktno pregovarati sa Beogradom o pripajanju Bujanovca i Preševa Kosovu.

Do sada se niko od predstavnika ostalih albanskih političkih partija nije izjasnio o ovom predlogu. Većina funkcionera albanskih partija sa kojima smo pokušali da razgovaramo juče nije bila dostupna za komentar. Ipak, Musliu navodi da razgovori tek predstoje.

Nenad Popović, potpredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, kaže za "Politiku" da je poziv Jonuza Muslijua, potpredsednika opštine Bujanovac, čista provokacija. Ova inicijativa je protivustavna, jer po Ustavu Kosovo je sastavni deo Srbije i ne može biti podele unutar Republike. Popović smatra da se pokušava da se skrene pažnja sa ključnog problema Kosova – neispunjavanja standarda za ovu južnu srpsku pokrajinu.

Priključenje Bujanovca i Preševa Kosovu, kako predlaže Musliu, može se tumačiti kao pokušaj ovog lidera Pokreta za demokratski progres i potpredsednika opštine Bujanovac da se što bolje kotira među samim albanskim partijama, uoči predstojećih lokalnih izbora u Srbiji. Popović ne isključuje ni mogućnost nekih novih nemira na Kosovu koji bi mogli da posluže kao jedan vid pritiska na međunarodnu zajednicu da se status Kosova reši u korist Albanaca koji ne odstupaju od nezavisnosti uprkos protivljenju pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, pre svega Rusije.

Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka osudile su juče inicijativu za formiranje nacionalnog veća albanskih partija koje bi sa Vladom Srbije pregovaralo o pripajanju opština Bujanovac i Preševo Kosovu.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je Beti da bi državni organi trebalo da reaguju oštro i efikasno, jer je to "jasan poziv na otcepljenje dela teritorije Srbije". Oštru reakciju državnih organa zatražio je i generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić.

On je rekao: "SRS je očekivala dan i trenutak kada će, pred konačnu odluku o američkoj inicijativi za usvajanje rezolucije koja bi omogućila nezavisnost Kosova, i u Preševu i Bujanovcu Albanci krenuti u podizanje tenzije".

Vučić je ocenio da Albanci na jugu Srbije žele svetu da prikažu da je na Kosovu mirno, dok u centralnoj Srbiji postoje tenzije, a srpska vlast narušava ljudska prava i slobode. "Drugi krak ozbiljnog udarca usmeren je na srpsko javno mnjenje", rekao je Vučić i dodao da Albanci javnosti u Srbiji poručuju da bi Srbija mogla ostati i bez jednog centralnog dela teritorije, a ne samo bez Kosova i Metohije.

P. R.

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.