Mur: Niko ne preti Republici Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mur: Niko ne preti Republici Srpskoj

Niko ne preti Republici Srpskoj niti može da joj preti, a isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt, izjavio je šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur.

"Ustav BiH je sastavni deo Dejtonskog sporazuma. Važno je naglasiti da se on, kao i drugi demokratski ustavi, može promeniti amandmanima uz pregovore i puno političke volje", rekao je Mur za list "Danas", objavljeno je na sajtu tog lista.

On je podsetio da je još 2006. godine bio je pokušaj da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se promeni Ustav, da se umesto tročlanog predsedništva bira jedan predsednik, ali je ta inicijativa propala.

Ustav garantuje RS, Federaciju BiH i Brčko distrikt kao stalne kategorije u BiH, podvkao je.

"Niko ne preti Republici Srpskoj niti joj može pretiti. Isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt. Naravno, na putu ka EU Ustav će se menjati", rekao je i naveo primer Bugarske koja je, kako kaže, na putu ka EU, menjala svoj ustav više od 80 puta.

Kada je reč o najavljenom referendumu u RS, Mur je rekao da podržava stav visokog predstavnika Valentina Incka.

"Entiteti ne mogu da održavaju referendume o nadležnostima na državnom nivou. To je jasan stav međunarodne zajednice", rekao je Mur.

Prema njegovim rečima, jedini način za razgovore o pravosuđu je strukturalni dijalog, a ne referendum.

On je dodao da ne želi da spekuliše o tome da li će referendum biti održan, ali je naglasio da ne može proizvesti nikakve ozbiljne posledice.

Mur je rekao da je Srbija ranije, a i tokom predsedavanja OEBS-u podržavala suverenitet i integritet BiH i izrazio uverenje da će tako biti i u budućnosti.

"Jasan je stav srpske vlade da ona nije za referendum, što je premijer Vučić javno i rekao. Važno je naglasiti da je to stav Srbije koja poštuje BiH i entitete, ali ne i ideju o referendumu", zaključio je Mur.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mur: Niko ne preti Republici Srpskoj

Izvor: Akter, 09.Dec.2015

Niko ne preti Republici Srpskoj niti može da joj preti, a isto važi i za Federaciju BiH i Brčko distrikt, izjavio je šef Misije OEBS u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur.."Ustav BiH je sastavni deo Dejtonskog sporazuma. Važno je naglasiti da se on, kao i drugi demokratski ustavi, može promeniti...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.