Mrkić: Imamo veliki entuzijazam

Izvor: B92, 03.Avg.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Imamo veliki entuzijazam

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da nova Vlada ima veliki entuzijazam i da želi da popravi stanje u mnogim oblastima.

On je dodao i da Srbija želi da poboljša saradnju s ključnim međunarodnim faktorima.

"Kada bi sa svakom novom vladom dolazilo do fundamentalnog zaokreta u spoljnoj politici, to bi dovelo do konfuzije ne samo u Srbiji nego i među partnerima iz inostranstva koji nas pomno promatraju. Imamo vrlo jasan temelj naše spoljne politike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tu nema nikakvih dilema i nedoumica", rekao je Mrkić.

On je kazao da su spoljnopolitički prioriteti Srbije poznati, a to su "očuvanje suverenosti i teritorijalnog integriteta, prikljucenje EU, razvijanje odnosa sa susedima, jačanje ekonomskih odnosa sa svim partnerima".

"Dakle, ići ćemo istim putem, samo možda različitim koracima", dodao je Mrkić.

Komentarišući mogućnost povlačenja međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, Mrkić je rekao da se u tom smislu "okolnosti slažu u pozitivnom smislu" i da na obe strane sazreva svest da treba raditi nešto što će "rasteretiti buduće naraštaje".

"Već sam razgovarao sa koleginicom Vesnom Pusić, uskoro ćemo se i sresti, i uveren sam da i oni žele razvoj normalnih donosa", rekao je Mrkić i dodao da Srbija i Hrvatska treba da se "bez privlačenja reflektora" dogovore o onome što je od zajedničkog interesa dve zemlje.

On je naglasio da Evropska unija ne traži od Srbije priznavanje Kosova i dodao da spoljnopolitičko delovane mora da bude usmereno ka očuvanju teritorijalnog integriteta, uz poštovanje Ustava, kako bi bilo sprečeno da "secesija dobije dublji koren".

Ceo intervju pročitajte ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.