Monasi neće skinuti srpsku zastavu s manastira

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monasi neće skinuti srpsku zastavu s manastira

Monaštvo manastira Zočište u Metohiji nije želelo da skine zastavu Srbije sa zvonika, što su od njih juče zahtevale međunarodne snage na Kosovu i Metohiji. Zahtev da se zastava ukloni usledio je posle pretnji Albanaca da će, ukoliko to monaštvo ne učini, manastir biti napadnut.

Vladika raško-prizrenski Artemije je rekao da „ako nekome smeta zastava, neka interveniše", ali da monasi neće skinuti zastavu. Pripadnici austrijskog Kfora koji obezbeđuju manastir preneli juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rano ujutro monasima da Albanci prete napadom na manastir i naveli da je zadatak Kfora da zaštite one koji su ugroženi i smiri one koji stvaraju nemire na Kosovu. Tada je i zatraženo da se zastava ukloni. O pretnjama upućenim Srpskoj pravoslavnoj crkvi, juče u Vladi Kosova nisu imali komentar jer, kako tvrde, nisu ni upoznati sa slučajem.

- Ako kosovski Albanci imaju pravo da ističu zastavu druge države - Albanije na svojim kućama i šupama, onda zašto na to ne bi imali pravo i Srbi na svom manastiru - istakao je vladika Artemije i dodao da se manastir Zočište nalazi u svojoj zemlji Srbiji.

Manastir Zočište je potpuno miniran 1999. godine. Međutim, pre oko tri godine nastojatelj manastira otac Petar (Ulemek) po blagoslovu vladike Artemija otpočeo je sa obnovom hrama. Osvećenje obnovljenog hrama, i posle osam godina vraćanje moštiju svetih vrača Kozme i Damjana, bilo je u subotu na manastirsku slavu, a okupilo se i oko tri hiljade Srba iz svih delova Kosova i centralne Srbije. U manastiru živi petorica monaha.

Manastir Zočište trenutno je jedinstven na Kosovu i Metohiji po tome što je to jedini obnovljen i osveštan hram od oko 150 porušenih 1999. Takođe, obnovljen je najvećim delom novcem naroda, a jedinstven je i po tome što od prvog dana, po povratku monaštva, manastir pohode i lokalni Albanci koji, kako kažu, „poštuju Svete vrače".

KFOR: Postavljanje zastave Srbije na manastir je provokacija

Portparol Kfor-a Knut Peter ocenio je danas da postavljanje zastave Srbije na manastir Zočište kod Orahovca predstavlja "čistu provokaciju".

Odgovarajući na pitanje o tome zašto su austrijski vojnici u sastavu Kfor-a od monaha tog manastira tražili da skinu zastavu, Peter je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da je to problem UNMIK-a i da vojnici nisu ni od koga zahtevali skidanje zastave.

"Naše je mišljenje da je podizanje zastave čista provokacija i u to nema sumnji", rekao je on.

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da to nije problem civilne misije, već za lokalne vlasti i da ga ona mora rešavati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.