Izvor: B92, 27.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moldavka napustila Crnu Goru, reakcije oprečne

Podgorica -- Moldavka S.Č, ključan svedok u aferi trgovine ljudima, u nedelju je napustila Crnu Goru u pratnji ekipe podgoričke nevladine organizacije "Sigurna ženska kuća", a na osnovu odluke istražnog sudije u Podgorici Ane Vuković da njeno prisustvo nije više neophodno u istražnom postupku. Odlazak S.Č. izazvao je nedoumice kako će taj postupak biti završen i hoće li biti podignute optužnice protiv osoba osumnjičenih za aferu. Kako iz Podgorice izveštava dopisnik Radija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92 Srđan Janković, s jedne strane, advokati četvorice okrivljenih za trgovinu ljudima i posredovanje u prostituciji smatraju da će se odlazak Moldavke odraziti na dalji tok sudskog postupka. Goran Rodić, branilac jednog od okrivljenih kaže: "Svakako će biti problema vezanih za utvrđivanje odgovornosti i Moldavke i onih koji su je instruirali zbog njenog odsustva, jer neće biti dostupna sudskim i državnim organima", kaže Rodić. Zastupnik žrtve nasilja, advokat Dragan Prelević, smatra da odlaskom glavnog svedoka iz Crne Gore neće biti okončan tok postupka. "Postupak traje, tu su brojni drugi svedoci i istražne radnje, ona je svoj deo u ovoj fazi postupka uradila, čak i više nego što se od žrtava takvih krivičnih dela očekuje i sasvim dovoljno u toj fazi istrage. Njeno pojavljivanje i učešće u daljem postupku se ne dovodi u pitanje", kaže on.

U međuvremenu, oglasila se i istražni sudija Ana Vuković i decidno izjavila da je odobrenje o odlasku iz zemlje glavnom svedoku procesa u skladu sa odredbama nacionalnog i međunarodnog zakonodavstva i da je te odredbe obavezuju primarno na zaštitu zdravstvenog zdravlja oštećene. Navodeći da će krivični postupak biti nastavljen, Ana Vuković ističe da shodno odredbama konvencije Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog organizovanog kriminala učešće svedoka oštećene u sudskom postupku ne podrazumeva isključivo neposrednost, već se preporučuje da svedoči putem sredstava komunikacione tehnologije, a što nije u suprotnosti sa odredbama nacionalnog zakonodavstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.