Mogućnost kompenzacije sa Izraelom

Izvor: S media, 13.Maj.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogućnost kompenzacije sa Izraelom

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas u Vladi da će Srbija pre kraja godine otvoriti kancelariju pri NATU u Briselu u okviru „Partnerstva za mir“ i naglasio da naša država u ovom trenutku učestvuje samostalno u mirovnim misijama UN u Kongu, Obali Slonovače i Liberiji, dok je prisutna u Čadu zajedno sa predstavnicima norveškog kontigenta.

Povodom afere „Satelit“ Šutanovac je izjavio da je Izraelska >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vojna industrija najbolja na svetu, i da bi vojska Srbije prihvatila ukoliko postoji mogućnost da deo sredstava koje dugujemo dobijemo putem kompenzacije.

- Mi ni na koji način nismo učestvovali u tom sporu, nego smo imali našeg delegiranog predstavnika u toj komisiji, koji je trebao da iznađe način da li bi dug od 36 miliona evra mogao kompenzovati ili prebiti nekim drugim poslovima. U ovom trentuku nemam potpunu inofrmaciju i ne znam da li ova presuda znači da mi treba da isplatimo novac samo na ime toga što je izgubljena dobit kompanije ili ćemo za uzvrat za taj novac imati i neku korist. Postoji mogućnost da taj novac gubimo praktično bez ikakve mogućnosti da mi nešto dobijemo od toga – rekao je Šutanovac.

Šutanovac je izjavio da eksministar Pravoslav Davinić koji je potpisao ugovor o zakupu satelita sa izraelskom kompanijom „Imidžsat“ još uvek nije pozvan da odgovara za zloupotrebu službenog položaja i naglasio da je uvek bio protiv potpisivanja tog ugovora.

- Ne vidim na koji način je moguće da država dođe u situaciju da duguje toliki novac , a da neko ko je zloupotrebio svoj službeni položaj nije pozvan da odgovara što je to učinio. Ja se duboko nadam da će pravosudni sistem naći utemeljenje u zakonu da se neko pozove na odgovornost zbog evidentne štete koja je zaista enormna rekao je Šutanovac.

Ne uzimamo Partizanov stadion

Na naše novinarsko pitanje povodom spora Ministarstva odbrane i Sportskog društva „Partizan“ koji je zakazan 09. juna pred Višim sudom u Beogradu, Šutanovac je izjavio da je ŠNO još 1990. godine doneo odluku da bez nadoknade dodeli stadion JNA „crno belima“.

- Odluka koja je tada donešena nije bila utemeljena u pozitivnim pravnim propisima u to vreme, jer su pravni propisi definisali da mora da postoji poseban interes za sistem odbrane da bi se bilo koja nepokretnost otuđila, na naćin na koji je stadion Partizana otuđen. Nakon toga 1997. i 2007. godine pokrenut je postupak koji bi trebao da revidira taj ugovor o poklonu jer sam ugovor nije donešen na zakonski način.

Nije nam ideja niti pomišljamo iz sistema odbrane želi da uzme stadion Partizanu. Naravno da želimo da taj problem privedemo kraju i da stavimo tačku na nešto što papirološki opterećuje našu upravu koja se bavi imovinsko pravnim poslovima.

Ja se nadam da ćemo pre 09. juna naći mogućnost da sednemo sa sportkim društvom Partizan i definisati šta mogu biti naši interesi, a ti interesi se neogledaju u uzurpaciji bilo kojeg terena ili sportskih prostora. Želim da znate da je odlukom iz 90 godine Partizanu preneto i Veslački klub na Adi Ciganliji dva terena na Kalimegdanu i jedan odbojkaški teren – rekao je Šutanovac.



Veliko interesovanje za vojnu akademiju


Na Vojnoj akademiji na konkurs za prijem za 240 mesta prijavilo se 1.259 mladića i devojaka, što je oko 200 više u odnosu na prošlu godinu i 60 puta više nego pre četiri godine. Ministar odbrane Dragan Šutanovac je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja nacionalnih manjina koje su se prijavile na Vojnoj akademiji.

Šutanovac je izrazio očekivanja da će u budućem periodu Vojni univerzitet dobiti akreditaciju, nakon čega će se Srbija svrstati u red najsavremenijih drćava koje imaju takve univerzitete.

Načelnik VMA general major Miodrag Jeftić pohvalio je prvu generaciju kadeta koja je završila ispite sa prosečnom ocenom 8,94 i dodao da je ponosan što vlada veliko interesovanje za školovanje medicine na VMA.

Mladen Vurina brigadni general i načelnik Vojne akademije pohvalio Mladen Vurina brigadni general i načelnik Vojne akademije pohvalio je sve kandidate i naglasio da su svi ostvarili izuzetne rezultate na proveri znanja i fizičkih sposobnosti.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.