Izvor: B92, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moguće zahlađenje odnosa sa SAD"

Vašington, Berlin, Beograd -- Ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić ocenio je da bi zbog Kosova moglo da dođe do izvesnog zahlađenja u odnosima dve zemlje.

"Kosovo je krupno pitanje u Srbiji. Stav naše vlade i predsednika je poznat, doneta je rezolucija, koja predviđa određene posledice po odnose sa onim zemljama koje budu bilateralno priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova", rekao je Vujačić.

On je za Glas Amerike rekao da je ove godine bilo dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontakata na visokom nivou sa američkom stranom i da nije nikakva tajna da postoje bitne razlike u tome kako Srbija vidi budući status Kosova i kako na njega gledaju SAD.

"Tokom 2008. će očigledno doći do potencijalnog razrešenja statusa Kosova, barem kad su SAD u pitanju, a i neke druge zemlje. Naši stavovi se tu bitno razlikuju i videćemo kako će se to odraziti na odnose dve zemlje", rekao je srpski ambasador u Vašingtonu.

Sumirajući godinu na izmaku, Vujačić je rekao da je, izuzev po pitanju Kosova, sa Amerikom u bilateralnim odnosima postignut čitav niz uspeha, pre svega na vojnom i ekonomskom planu.

On je podsetio da je Srbija i tokom ranijih godina imala značajnu saradnju sa SAD, što se odrazilo u investicijama, dobijanju statusa normalnog trgovinskog partnera i generalnoj podršci SAD demokratskim procesima i uključivanju Srbije u evropske integracije.

Samardžić: Misija EU kršenje sporazuma

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić ocenio je danas da bi angažovanjem misije EU u Pokrajini "bio porušen parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju" Srbije i EU.

On dodaje da parafiranom Sporazumu eksplicitno se dve strane potpisnice, Srbija i EU, obavezuju da će poštovati Povelju UN, Rezoluciju 1244 i Završni helsinški akt.

"Svi ovi bazični dokumenti apsolutno garantuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u njenim sadašnjim međunarodno priznatim granicama", navodi se u izjavi Samardžića.

Ministar je kritikovao i stav visokog predstavnika EU Havijera Solane da slanje Misije EU nije kršenje međunarodnog prava. Prema njegovim rečima, takav stav može samo da znači da za Solanu međunarodno pravo uopšte ne postoji.

"Najava da bi Savet ministara EU 28. januara mogao da donese formalnu odluku o slanju Misije EU ne samo da bi predstavljalo najgrublje kršenje međunarodnog prava i Rezolucije 1244, već bi ovom odlukom bio i porušen parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridružavanju", naveo je Samardžić.

Samardžić je dodao da "međunarodno pravo mora da se poštuje" i da zato "EU ne sme 28. januara doneti odluku o protivpravnom slanju Misije na Kosovo i Metohiju".

Merkelova: Rešenje za dobrobit regiona

Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se, u autorskom tekstu koji danas objavljuje dnevnik ''Handelsblat'' iz Diseldorfa, za rešenje pitanja statusa Kosova koje bi celom regionu donelo stabilnost i bezbednost.

''Kosovo je ovih dana na raskrsnici pošto su propali svi napori da se pregovorima Srba i Albanaca dođe do rešenja statusa. Sada je na Evropi odgovornost'', napisala je Merkelova.

"Samo takvim rešenjem se može položiti kamen temeljac za dobru budućnost'', napisala je Merkelova u ''Handelsblatu''.

Ona je, govoreći o mirovnim misijama u kojima učestvuje Nemačka, posebno navela Balkan i Avganistan i ukazala na neophodnost uspeha tih misija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.